Analiza żywności - strona 4

note /search

Sprawozdanie z oznaczania zawartości azotu

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Analiza żywności
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1064

Ćwiczenie nr 17 Oznaczanie zawartości azotu ogólnego metodą Kjeldahla.          Ćwiczenie rozpocząłem od mechanicznego rozdrobnienia badanego materiału, którym  była kasza gryczana, przy pomocy moździerza. Po dostatecznym rozdrobnieniu przystąpiłem  do odważenia odpowiedniej ilości badanego mater...

Chromatografia gazowa składników produktów żywnościowych

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Analiza żywności
Pobrań: 28
Wyświetleń: 665

Ćwiczenie nr 9 Chromatografia gazowa lotnych składników produktów żywnościowych.     Wykonanie ćwiczenia rozpocząłem od przygotowania chromatografu do pracy. Parametry  procesu były następujące:          TOR I:     Kolumna sitowa 200 x 0,4 cm wypełniona jest nośnikiem Gas – Chrom Q o  uziemieniu ...

Oznaczanie zawartości wody w mące

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 644
Wyświetleń: 4298

Część A. Sprawozdanie z ćwiczenia  „Oznaczanie zawartości wody w mące” 1. Wstęp.     Właściwa ilość wody, charakterystyczna dla danego produktu, decyduje o konsystencji, wyglądzie i smaku żywności oraz jej podatności na zepsucie. Woda jest jednym  z głównych czynników wpływających na intensywność...

Analizy kwasw tłuszczowych w smalcu

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 322
Wyświetleń: 1372

Ćwiczenie nr 4 ANALIZA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W SMALCU METODĄ  CHROMATOGRAFII GAZOWEJ • Wstęp.     Tłuszcze obecne w surowcach i produktach żywnościowych są wieloskładnikową mieszaniną różnych lipidów. Ich podstawowym, choć nie jedynym, składnikiem są triacyloglicerole  (TAG). Tłuszcze jadalne, ze w...

Oznaczania kwasu benzoesowego

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 1162
Wyświetleń: 3885

Sprawozdanie z ćwiczenia nr 6 Oznaczanie kwasu benzoesowego w napoju bezalkoholowym metodą miareczkowania  Wstęp. Dodatki do żywności są w dzisiejszych czasach istotną kwestią w codziennym życiu.  Dlatego ważna jest ich właściwa i rz...

Oznaczania zawartości białka

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 994
Wyświetleń: 4270

Sprawozdanie z ćwiczenia nr 2 „Oznaczanie zawartości białka w mleku metodą spektrofotometryczną” Wstęp. Białka są zasadniczymi elementami budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz  wielu związków , np.: enzymów, hormonów, przeciwciał. Białka regulują procesy przemiany  materii i wiele funkc...

Oznaczania zawartości cukrów

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 1274
Wyświetleń: 4060

Sprawozdanie z ćwiczenia 5 Oznaczenie zawartości „cukrów ogółem” w karmelkach twardych  metodą Bertranda.                                                    Wstęp. Sacharydy dzielimy między innymi na cukry proste i złożone. Do cukrów prostych  zaliczamy monosacharydy np. glukoza czy fruktoza. Cuk...

Ozanaczenie zawartości kofeiny

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 483
Wyświetleń: 2093

Ćwiczenie nr 3 „OZNACZANIE ZAWARTOŚCI KOFEINY” 1.Wstęp. Kofeina jest alkaloidem, czyli związkiem organicznym pochodzenia roślinnego, zawierającym układ cykliczny z atomami azotu w pierścieniu. Alkaloidy wykazują silne działanie fizjologiczne na organizm człowieka, niejednokrotnie toksyczne. Ze wz...

Oznaczania zawartości witaminy C w sokach

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 1442
Wyświetleń: 5131

ĆWICZENIE NR 7 OZNACZANIE ZAWARTOŚCI WITAMINY C W SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY I  SOKU Z CYTRYNY METODĄ MIARECZKOWĄ Wstęp. Witaminy są to niskocząsteczkowe związki organiczne, o różnorodnej budowie chemicznej, rozpowszechnione w świecie roślinnym i zwierzęcym. Witaminy są katalizatorami  ogólnych lub ...

Elementy analizy sensorycznej

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 371
Wyświetleń: 2478

ANALIZA ŻYWNOŚCI Ćwiczenie 1. – Elementy analizy sensorycznej • Cel ćwiczenia:     Celem ćwiczenia było zapoznanie się z metodami analizy sensorycznej poprzez  przeprowadzenie czterech zadań sprawdzających wrażliwość naszych zmysłów,...