To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Sprawozdanie z ćwiczenia nr 6 Oznaczanie kwasu benzoesowego w napoju bezalkoholowym metodą miareczkowania Wstęp. Dodatki do żywności są w dzisiejszych czasach istotną kwestią w codziennym życiu. Dlatego ważna jest ich właściwa i rzetelna ocena w analizie żywności. Dodatki do żywności stosuje się w celu podniesienia jej walorów smakowych, zwiększenia trwałości, ułatwiania procesów wytwarzania a niejednokrotnie zwiększenia atrakcyjności wyglądu zewnętrznego. Do produktów żywnościowych dodawane są dodatki, których celem jest m.in.: przedłużenie trwałości produktów, a więc ograniczenia lub zapobiegania niekorzystnym zmianom powodowanym przez drobnoustroje, enzymy tkankowe oraz abiotyczne procesy degradacyjne, np. utlenianie; zapobiegania niekorzystnym zmianom jakościowym powodującym zmiany barwy, smaku, zapachu, konsystencji; zwiększenia atrakcyjności konsumenckiej oraz ułatwienia stosowania lub wykorzystania produktu. Technologiczną klasyfikację dodatków do żywności można uszeregować w czterech zasadniczych grupach, a w nich poszczególne kategorie zgodnie z określeniem funkcji przyjętych przez Unię Europejską: a) Zapobiegające zepsuciu (Konserwanty, kwasy, bufory, przeciwutleniacze). b) Sensoryczne (barwniki, nabłyszczające, kwaszące, słodziki). c) Teksturo twórcze (Emulgatory, przeciwzbrylające, skrobie modyfikowane, spulchniające) d) Pomocnicze (enzymy, gazy wypierające, polepszacze mąki). Kwas benzoesowy (E 210) należy do grupy dodatków zapobiegających psuciu się żywności. W środowisku kwaśnym (pH 3-4, 5) hamuje rozwój drożdży i pleśni, w stosunku do bakterii jest mniej skuteczny. W przewodzie pokarmowym wchłania się szybko i jest wydalany z moczem, głównie w postaci kwasu hipurowego lub benzoiloglukuronidu, a częściowo w postaci wolnej. Metoda oznaczania kwasu benzoesowego Oznaczanie zawartości kwasu benzoesowego metodą miareczkową polega na ekstrakcji kwasu zawartego w próbce chloroformem, odparowaniu rozpuszczalnika, rozpuszczeniu pozostałości w alkoholu etylowym i miareczkowaniu alkoholowego roztworu kwasu benzoesowego roztworem NaOH w obecności fenoloftaleiny Cel ćwiczenia . Celem wiczenia było zapoznanie się z metodami wykrywania i oznaczania dodatków do żywności oraz wykrycie i oznaczenie zawartości kwasu benzoesowego w napoju bezalkoholowym ( Oranżada HELLENA, Producent Jutrzenka). Następnie uzyskane wyniki odniesiono do obowiązujących norm (rozporządzenie Ministra Zdrowia w zakresie stosowania środków konserwujących). Schemat ćwiczenia. 1. Pobranie 25 cm3 próbki napoju do kolby miarowej o poj. 250 cm3. 2. Dodatek 30g krystalicznego NaCl, następnie lekka alkalizacja roztworu 10%
(…)
… pozostałości w 15 cm3 etanolu i 15 cm3 wody
dejonizowanej.
13. Do 3 kolbek stożkowych o pojemności 50 cm3 przeniesiono pipetą po 10 cm3
etanolowego roztworu kwasu benzoesowego.
14. Dodanie do każdej próbki po 2 krople fenoloftaleiny.
15. Miareczkowanie roztworów 0, 005 M roztworem NaOH - do barwy lekko
różowej.
Wyniki.
Lp.
ml NaOH
Średnio ml
NaOH
1.
2.
3.
1,4
1,2
1,3
1,3
C6H5COOH + NaOH → C6H5CONa
NaOH
c…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)