ĆWICZENIE NR 7 OZNACZANIE ZAWARTOŚCI WITAMINY C W SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY I SOKU Z CYTRYNY METODĄ MIARECZKOWĄ Wstęp. Witaminy są to niskocząsteczkowe związki organiczne, o różnorodnej budowie chemicznej, rozpowszechnione w świecie roślinnym i zwierzęcym. Witaminy są katalizatorami ogólnych lub swoistych reakcji biochemicznych, wchodzą w skład enzymów i koenzymów, są niezbędne do wzrostu i podtrzymania funkcji życiowych. Dla wielu organizmów, w tym zwierząt i człowieka są to na ogół związki egzogenne i muszą by dostarczane z pożywieniem. Podstawową klasyfikacją witamin jest podział na: • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A1, A2, D2, D3, E, K1, K2, K3) • witaminy rozpuszczalne w wodzie (B1, B2, B3, PP, B5, B6, B9, BC, B12, H, C). Kwas L-askorbinowy (witamina C) Kwas L-askorbinowy jest związkiem krystalicznym, dobrze rozpuszczalnym w wodzie a jego roztwory mają smak kwaśny. Wykazuje właściwości redukujące. W warunkach beztlenowych jest odporny na wysoką temperaturę. Witamina C, uczestniczy w produkcji kolagenu i podstawowych białek w całym organizmie (kości, chrząstki, ścięgna, więzadła). Jako jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy pełni także istotną funkcję w reakcjach odtruwania i odporności organizmu chroniąc go przed procesami utleniania, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych. Jest czynnikiem stabilizującym układ odpornościowy i immunologiczny, hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin. Ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych. Istnieje wiele metod oznaczania witaminy C. Wyróżniamy metody fizykochemiczne tj. chromatografia cieczowa, metoda spektrofotometryczna, potencjometryczna, a także metody chemiczne np. metoda Tillmansa. W wykonywanym przez nas ćwiczeniowe korzystaliśmy z metody Tillmansa, która polega na redukcji 2,6-dichlorofenoloindofenolu przez kwas L-askorbinowy. Witamina C wykazuje właściwości redukujące. Cel ćwiczenia. Poznanie jednej z metod oznaczania zawartości witaminy C (metody Tillmansa należącej do metod chemicznych) w produktach spożywczych (soku z cytryny i kiszonej kapusty). Schemat części doświadczalnej. I. Oznaczenie miana 2,6-dichlorofenoloindofenolu przez miareczkowanie roztworem tiosiarczanu sodu. 1. W trzech kolbach stożkowej o poj. 50cm2 rozpuszczono 100 mg KI w 5 cm3 H2SO4 (C= 1 mol/dm3). 2. Następnie dodano 10 cm3 odczynnika Tillmansa. 3. Zamknięte kolby odstawiono w ciemne miejsce, na 10 min. 4. Wydzielony jod odmiareczkowano 0,001 mol/dm3 roztworem tiosiarczanu sodu, z
(…)
… roztworem
tiosiarczanu sodu.
Lp
.
1.
2.
3.
Ilość zużytego Na2SO3
[ml]
12,3
12,05
12,0
Średnio
[ml]
12,12
Do obliczenia stężenia molowego barwnika korzystam z następującego wzoru:
VW – objętość tiosiarczanu sodu zużytego do zmiareczkowania roztworu barwnika [12 ml],
VZ – objętość tiosiarczanu sodu zużytego do miareczkowania w próbie zerowej [ml]; (przyjęto 0,0)
CT – stężenie roztworu tiosiarczanu sodu…
…
11,72
15,35
11,62
15,25
Równanie reakcji kwasu asparaginowego z odczynnikiem Tillmansa:
CM barwnika=0,00061 M
M kwasu askorbinowego=176 g/mol
Obliczam zawartość witaminy C w soku z cytryny:
Reakcja 1:1
0,00061mola – 1000 ml
X
- 11,62 ml
X= 7,0882·10-6 mola
7,0882·10-6 moli - x g
1mol kwasu askorbinowego - 176 g
X= 1,248·10-3 g
1,248·10-3 g - 10 ml
X
- 50 ml
6,24·10-3 g
6,24·10-3 g – 10 ml
X
- 100 ml
X…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)