Przewlekłe zapalenie trzustki - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 14
Wyświetleń: 588
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Przewlekłe zapalenie trzustki - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

PRZEWLEKŁE ZAPALENIE TRZUSTKI
Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki powinna być wysokoenergetyczna, niskotłuszczowa oraz niskoresztkowa.
Zalecenia żywieniowe:
- stosowanie preparatów zawierających trawienne enzymy trzustkowe,
- spożywanie 5-6 posiłków dziennie ,
- spożywanie posiłków o małej objętości,
- podawanie białka powyżej normy fizjologicznej (1,0-1,5 g/ kg. mc.),
- węglowodany nieobfitujące w błonnik stanowią główne źródło energii,
- wyrównywanie strat witamin A, D, E, K, witamy C i witamin z grupy B (przede wszystkim wit.
B12,
- ograniczenie spożycia soli,
- nie podawanie zimnych posiłków i napoi,
-wyrównywanie strat składników mineralnych: wapnia, potasu i żelaza,
- wykluczenie z diety technik kulinarnych takich jak: smażenie i duszenia z tłuszczem.
Produkty zalecane:
- sucharki,
- czerstwe pieczywo pszenne,
- mąka pszenna,
- mąka kukurydziana,
- mąka owsiana,
- mąka gryczana,
- mąka ziemniaczana,
- mąka ryżowa,
- drobny makaron,
- kasza manna,
- kasza kukurydziana,
- kasza krakowska,
- kasze grube przetarte,
- ryż,
- mleko chude ,
- chude kefiry i jogurty,
- chudy twaróg i ser biały,
- białka jaja kurzego,
- chude mięso:
- cielęcina,
- wołowina,
- konina,
- chudy drób:
- kura,
- kurczak,
- indyk,
- gołąb,
- chude ryby:
- dorsz,
- sandacz,
- szczupak,
- karmazyn,
- lin,
- leszcz,
- karaś,
- flądra,
- młode karpie,
- chude wędliny:
- szynka wieprzowa,
- polędwica,
- parówki cielęce,
- kleiki,
- lane kluski,
- glukoza,
- cukier,
- miód,
- dżemy,
- przeciery,
- soki bogate w potas:
- sok pomidorowy,
- sok jabłkowy,
- owoce bez pestek i skóry/ błonki:
- cytryny,
- pomarańcze,
- grejpfruty,
- mandarynki,
- winogrona,
- jabłka,
- brzoskwinie,
- morele,
- wiśnie,
- soki owocowe,
- przetarte suszone owoce,
- ziemniaki puree,
- warzywa ubogie w błonnik pokarmowy:


(…)

…,
- mąka razowa,
- mąka żytnia,
- grube makarony,
- kasza jaglana,
- kasza gryczana,
- kwaśne przetwory mleczne,
- całe jaja,
- duże ilości żółtka,
- konserwy mięsne,
- mięso tłuste:
- baranina,
- wieprzowina,
- podroby,
- tłusty drób:
- kaczka,
- gęś,
- tłuste ryby,
- marynowane ryby,
- konserwy rybne,
- tłuste wędliny,
- kiełbasy,
- pasztety garmażeryjne,
- tłusta śmietana ,
- śmietanka,
- smalec,
- słonina,
- boczek,
- olej rzepakowy,
- tłuszcze kuchenne,
- margaryny,
- warzywa:
- kapusta,
- kalafior,
- brukselka,
- jarmuż,
- cebula,
- czosnek,
- pory,
- brokuły,
- fasolka szparagowa,
- groszek zielony,
- brukiew,
- górki,
- szczypiorek ,
- grzyby,
- rośliny strączkowe,
- dżemy z pestkami i skórkami,
- ocet,
- sól,
- ostre przyprawy:
- ostra papryka,
- pieprz,
- maggi ,
- musztarda,
- używki:
- alkohol,
- kawa naturalna.
· ŻYWIENIE W CHOROBIE ŁEŚNIEWSKIEGO - CROHNA Zalecenia żywieniowe:
- jednocześnie dieta powinna być:
- bogatoenergetyczna,
- łatwo strawna,
- niskoresztkowa,
- niskotłuszczowa,
- bogatobiałkowa,
- bogata w witaminy - przede wszystkim B12 i kwas foliowy,
- bogata w żelazo.

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz