To tylko jedna z 5 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Ćwiczenie nr 4 ANALIZA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W SMALCU METODĄ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ • Wstęp. Tłuszcze obecne w surowcach i produktach żywnościowych są wieloskładnikową mieszaniną różnych lipidów. Ich podstawowym, choć nie jedynym, składnikiem są triacyloglicerole (TAG). Tłuszcze jadalne, ze względu na występowanie w przyrodzie, podzielono na roślinne i zwierzęce. Pierwsze są płynne, ponieważ obfitują w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a w ich składzie znaczny procent stanowią NNKT. Tłuszcze zwierzęce z kolei, w temperaturze pokojowej są stałe, co wiąże się z przewagą ilości występujących w nich nasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze pod względem chemicznym to estry gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych, zwane ogólnie glicerydami . Glicerol, jako alkohol trihydroksylowy, tworzy estry z trzema cząsteczkami kwasów. Większość kwasów tłuszczowych, nasyconych i nienasyconych, należy do związków o prostym łańcuchu i parzystej liczbie atomów węgla w cząsteczce. Kwasy tłuszczowe o łańcuchach rozgałęzionych lub o nieparzystej liczbie atomów węgla występują na ogół rzadko i w niewielkich ilościach. W tłuszczach występują dwa główne rodzaje kwasów tłuszczowych: Nasycone kwasy tłuszczowe – nie mają wiązań podwójnych; najbardziej rozpowszechnione w tej grupie są: kwas palmitynowy – C15H31COOH – oraz kwas stearynowy - C17H35COOH. Nienasycone kwasy tłuszczowej – to kwasy, które w swojej cząsteczce posiadają przynajmniej jedno wiązanie podwójne. Chromatografia gazowa – technika analizy kwasów tłuszczowych Chromatografia jest fizykochemiczną metodą rozdzielania, w której składniki rozdzielane są pomiędzy dwie fazy: jedna jest nieruchoma (faza stacjonarna), a druga (faza ruchoma) porusza się w określonym kierunku . Jeżeli fazą ruchomą jest gaz, to mamy do czynienia z chromatografią gazową (GC − gas chromatography ). 1 Zasada pracy urządzenia: gaz nośny (faza ruchoma) doprowadzony z butli płynie przez regulator przepływu do dozownika, a następnie przez kolumnę i detektor, skąd jest usuwany na zewnątrz do atmosfery. Kolumna umieszczona jest w termostacie. Temperatura dozownika, detektora i kolumny jest odpowiednio regulowana. Przy pomocy dozownika analizowaną substancję wprowadza się w strumień gazu nośnego, który to następnie przenosi ją do kolumny. Tam właśnie następuje rozdział chromatograficzny składników próbki. Po rozdzieleniu poszczególne składniki próbki kierowane są do detektora, a ten wykrywa je i reaguje sygnałem elektrycznym. Sygnały po wzmocnieniu zostają rejestrowane w komputerze
(…)
… z metody normalizacji wewnętrznej, dzięki której
można wyznaczyć procentowy udział wszystkich składników w badanej próbce na podstawie
uzyskanego z analizy chromatogramu.
Do obliczeń wykorzystujemy poniższy wzór:
% i = (Ai / ƩA ) x 100
Ai- powierzchnia piku substancji i
4
Lp.
1.
2.
3.
4.
5.
SUMA
:
Rodzaj estru Czas retencji Pole powierzchni Pole powierzchni [%]
16:1
34,94
1 020 581
2,54
16:0
36,07
11 654…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)