Zafałszowania olejów roślinnych
Oleje otrzymuje się w wyniku mechanicznej ekstrakcji z nasion lub tańszym sposobem, na drodze ekstrakcji z makuchów. Zafałszowania oleju otrzymany z ekstrakcji makuchów identyfikuje się metodą SCIRA - MS.
Dodatek tłuszczu zwierzęcego (wołowego, kurzego) do olejów roślinnych można wykryć metodą chromatografii gazowej, oznaczając estry metylowe kwasów tłuszczowych.
Zafałszowania oliwy z oliwek tańszymi olejami roślinnymi (sojowym, słonecznikowym) ocenia się także na podstawie analizy estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej stosując spektroskopie w podczerwieni (FTIR) oraz SCIRA - MS.
(…)
…
Zafałszowania olejów roślinnych
Oleje otrzymuje się w wyniku mechanicznej ekstrakcji z nasion lub tańszym sposobem, na drodze ekstrakcji z makuchów. Zafałszowania oleju otrzymany z ekstrakcji makuchów identyfikuje się metodą SCIRA - MS.
Dodatek tłuszczu zwierzęcego (wołowego, kurzego) do olejów roślinnych można wykryć metodą chromatografii gazowej, oznaczając estry metylowe kwasów tłuszczowych…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)