Metody wykrywania zafałszowań, sem VI

Nasza ocena:

3
Pobrań: 301
Wyświetleń: 1715
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Metody wykrywania zafałszowań, sem VI - strona 1 Metody wykrywania zafałszowań, sem VI - strona 2

Fragment notatki:

Metody wykrywania zafałszowań:
Analiza podstawowych cech produktu
Porównanie stężeń podstawowych składników z wartościami standardowymi
Określenie stężeń związków występujących w niskich stężeniach charakterystycznych dla danego produktu
Określenie stosunku izotopów wybranych pierwiastków w poszczególnych związkach
Proste metody wykrywania zafałszowań
Produkt
Dodawana substancja
Test
Cukier
Proszek kredowy
Rozpuszczalność w szklance wody, kreda osiądzie na dnie,
Proszek chili
Trociny drzewne i barwniki
Umieścić na powierzchni wody. Trociny unoszą się na powierzchni. Barwnik zabarwi wodę.
Kawa
Cykoria
Wstrząsać małe porcje z zimną wodą. Kawa unosi się na powierzchni, cykoria tonie i zabarwi wodę.
Śmietana
Upłynniona skrobia
Dodać krople jodyny, która zabarwia na niebiesko.
Sól
Proszek kredowy
Rozpuścić w wodzie. Kreda opadnie na dno. Udział izotopów poszczególnych pierwiastków w przyrodzie:
Pierwiastek
Izotop
Przybliżone ilości (%)
Wodór 1H
99,985
2H
0,015
3H


(…)

…. Rośliny C4: cukier trzcinowy i kukurydziany. Ich delta 13C etanolu jest około -11 promili. Jeżeli delta 13C wynosi -20 promili dla soku pomarańczowego to świadczy to, że zawiera ok. 30 promili cukru trzcinowego lub kukurydzianego.
Zafałszowania soków owocowych i ich metody wykrywania:
Dodatek cukru - metody izotopowe, wysokociśnieniowa chromatografia, chromatografia gazowa, metody enzymatyczne.
Dodatek kwasów organicznych - metody izotopowe, metody enzymatyczne
Rozcieńczanie wodą - metoda izotopowa
Niewłaściwy skład - popiół, ekstrakt ogólny, glukoza, fruktoza, sacharoza, kwas cytrynowy, kwas D-izocytrynowy, kwas D i L-jabłkowy, składniki mineralne, wolne aminokwasy, itp.
Dodatek soku pochodzącego z części owoców (wytłoki, skórki) - spektrofotometria emisyjna oparta na palniku indukcyjnie wzbudzonej plazmy ICPAES
Dodatek niedeklarowanego tańszego soku - wysokociśnieniowa chromatografia HPLC (flawonoidy).
Nieprawdziwa deklaracja pochodzenia soku.
Zafałszowania napojów alkoholowych i metody ich wykrywania:
Dodatek cukru do win - metody izotopowe.
Nieprawdziwa deklaracja odmiany winogron i regionu pochodzenia - HPLC.
Nieprawdziwa deklaracja gatunków wyrobów spirytusowych.
Zafałszowania miodów i metody ich wykrywania:
Dodatek cukru - metody izotopowe i chromatograficzne.
Nieprawdziwa deklaracja pochodzenia botanicznego - metody izotopowe i chromatograficzne.
Zafałszowania olejów roślinnych i metody ich wykrywania:
Dodatek tańszego oleju z ekstrakcji makuchów - metoda izotropowa.
Dodatek tłuszczu zwierzęcego - chromatografia gazowa.
Dodatek olejów roślinnych do oliwy z oliwek - chromatografia gazowa…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz