Metody badań autentyczności - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1218
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Metody badań autentyczności - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Metody badań autentyczności Wśród technik analitycznych, ustalających zafałszowania lub oryginalność wyróżniamy:
Chromatograf - eletroforet.
Spektralne
Izotopowe
Immunologiczne
Biologii molekularnej - chemometryczne
HPLC - szerokie zastosowanie ma wysokosprawna chromatografia cieczowa w zestawie z różnymi rodzajami detektorów. Pozwala wykryć zafałszowania soków i koncentratów jabłkowych przez dodatek sacharozy lub syropów skrobiowych. Oznaczając zawartość cukrów oraz wyznaczając stosunek fruktozy do glukozy, możliwe jest wykrycie niepożądanych dodatków. Użycie detektora UV pozwala na pełną analizę związków fenalowych i innych substancji, która są charakterystyczne dla poszczególnych owoców i otrzymanych z nich soków. Każdy sok owocowy ma charakterystyczny profil chromatograficzny, tzw. odcisk palca, który pozwala na jego identyfikację. Poprzez porównie wykresu wykresu nieznanej próbki z charakterystycznym wykresem autentycznego soku można stwierdzić czy analizowana próbka jest autentyczna czy zafałszowana. HPAEC - wysokosprawna chromatografia wymiany jonowej w połączeniu z amperometrycznym detektorem pulsacyjnym umożliwia oznaczenie m.in. oligosacharydów w sacharozy oraz wykrycia jej dodatku w sokach owocowych, miodzie i innych produktach
GC - chromatografia gazowa z detektorem płomieniowo - jonizacyjnym w połączniu techniką fazy nadpowierzchniowej lub mikroekstrakcję do fazy stacjonalrnej służy głównie do analizy związków lotnych
TLC - chromatografia cienkowarstwowa ma mniejsze zastosowanie, daje możliwość potwierdzenia autentyczności np. soku pomarańczowego
Metody CZE - elektroforeza strefowa kapilanra i GE - elektroforeza żelowa mogą mieć zastosowanie do zoanczania enancjomerów cukrów i na tej podstawie potwierdzają autentyczność niektórych wyrobów
Spektralne ASA - spektofotometria absorpcji atomowej oraz plazmowa spektofotomertia emisji atomowej - na podstawie oznaczenie zawartości pierwiastków śladowych są pomocne przy określaniu autentyczności różnych prod.
Spektometria masowa z plazmą sprzężoną indukcyjnie - określanie geograficznego pochodzenia win gronowych na podstawie zawartości metali związków rzadkich (cer, lotan)
Spektometria masowa z pirolizą w punkcie przemiany lub spektometria w podczerwieni Izotopowe Wykorzystuje się oznaczanie stałych izotopów węgla, określa się zwykle izotopy 13C i 12C i wyznacza się ich udziały wobec wzorca. Spektometria masowa umożliwia oznaczenie stosunku izotopów 18C i 16C i odróżnienie na tej podstawie napiju jabłkowego otrzymanego bezpośrednio ze świeżego miąższu od napoju odtworzonego z koncentratu. Dużą użyteczność w określaniu źródła pochodzenia cukrów i innych zafałszowań ma również wyznaczenie stosunku ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz