To tylko jedna z 5 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Zafałszowania żywności i metody ich wykrycia
Środki spożywcze w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006r to „produkty żywnościowe i ich mieszaniny zawierające składniki przeznaczone do odżywiania ludzi w stanie naturalnym ….. przetworzonym”. Jeśli skład środka spożywczego i jego właściwości zostaną zmienione a nabywca nie został o tym poinformowany mamy do czynienia z fałszowaniem. Fałszowaniem będzie także dodanie substancji zmieniających skład wyrobu i obniżających jego wartość odżywczą, zmniejszenie ilości składników dodawanych decydujących o jego właściwościach, nie wprowadzenie do wyrobu składników które powinny się w nim zanleźć, dokonanie zabiegów ukrywających rzeczywisty skład środka spożywczego, nadanie mu wyglądu o należytej(?) jakości. Produkty spożywcze mogą być fałszowane gł. z chęci maksymalnej sprzedaży i zysków. Szczególnie często podrabiane są produkty luksusowe, markowe m.in. kawy, whisky, szampany, soki i napoje owocowe, wyroby wędliniarskie, sery twarde, oleje, ocet
Żywność zafałszowana jest zwykle mniej wartościowa pod względem składu chemicznego, właściwości biologicznych i wł odżywczych, może być niebezpieczna dla zdrowia i życia konsumenta poprzez dodatki substancji toksycznych.
Większość populacji ludzkiej wykazuje dużą tolerancję pokarmową. W pewnych jednak przypadkach org ludzki może reagować na środek spożywczy bardzo gwałtownie (skrajnie nawet śmiercią). Jest to tzw. niepożądana reakcja organizmu. Tylko w USA rocznie notuje się ok 400 - 500 przypadków śmierci spowodowanych szokiem anafilaktycznym po spożyciu określonej żywności. Jakość handlową artykułów rolno - spożywczych reguluje ustawa z 21 XII 2006r, z późniejszymi zmianami. W październiku 2008 r wprowadzono do niej nowelizację, gdzie w art. 3 punkcie 10 zawarto definicję artykułu rolnego zafałszowanego. „produkt którego skład jest niezgodny z przepisami dotyczącymi jakości handlowej artykułów rolno spożywczych, produkt w którym zostały wprowadzone zmiany dotyczące znakowania, mające na celu ukrycie jego rzecz składu i innych właściwości, jeżeli niezgodności te…. Zmiany w istotny sposób naruszają interesy konsumentów, w szczególności jeśli
Dokonano zabiegów, które zmieniły, ukryły jego rzeczywisty skład, nadały mu wygląd produktu zgodnego z przepisami dotyczącymi jakości handlowej
W oznakowaniu podano nazwę niezgodną z przepisami dotyczącymi jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno spożywczych niezgodnie z prawdą
W oznakowaniu podano niezgodnie z prawdą dane w zakresie składu, pochodzenia, terminu przydatności do spożycia, daty minimlanej trwałości, zawartości netto, klasy jakości handlowej
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)