Nazwa handlowa soku
Prawidłowa nazwa handlowa soku to „sok owocowy” dla soków bezpośrednich lub „sok owocowy wyprodukowany z zagęszczonego soku owocowego” dla soku odtworzonego.
Nazwa produktu dla soku wyprodukowanego z soku zagęszczonego może być podzielona na dwie części „sok owocowy” i „wyprodukowany z soku zagęszczonego”. Dwie części mogą być umieszczone na dwóch oddzielnych liniach, ale powinny się znaleźć w bezpośrednim sąsiedztwie.
Nazwa „z soku zagęszczonego” umieszczona w drugiej linii nie musi mieć czcionki tego samego typu i/lub rozmiaru, ale napis powinien być wyraźny i czytelny.
Jeżeli sok owocowy jest uzyskany z jednego owocu np. z pomarańczy, prawidłowa nazwa powinna brzmieć „sok pomarańczowy”, a nie np. „sok owocowy Pomarańcza”.
Jeżeli sok pomarańczowy jest odtworzony z soku zagęszczonego, prawidłowa nazwa powinna brzmieć „sok pomarańczowy wyprodukowany z zagęszczonego soku pomarańczowego”.
Jeżeli sok jest otrzymany z dwóch rodzajów owoców, nazwa produktu jest uzupełniona listą użytych owoców w kolejności malejącej, np. sok z pomarańczy i brzoskwini. Jeżeli są użyte trzy lub więcej rodzajów owoców, wówczas można napisać że jest to sok wieloowocowy z ewentualnym dodaniem liczby owoców. Dla mieszanki soku owocowego i soku owocowego z soku zagęszczonego otrzymanej w całości lub częściowo z jednego lub więcej zagęszczonych produktów, znakowanie powinno zawierać odpowiednie słowa: wyprodukowano z soku zagęszczonego(-ych) lub częściowo wyprodukowano z soku zagęszczonego(-ych).
Nie ma ustalonego progu minimalnej zawartości procentowej soku bezpośredniego, ale zawartość procentowa soku bezpośredniego lub soku odtworzonego z soku zagęszczonego w produkcie musi być poddana na liście składników.
Jeżeli przy produkcji soków korzystano z soku cytrynowego do zafałszowania, wystarczy go podać tylko na liście składników bez uwzględnienia w nazwie soku.
Nazwa handlowa soków owocowych, które zostały dosłodzone przez dodatek cukrów, powinna zawierać słowo „słodzony” lub „z dodatkiem cukru”, uzupełnione o informację o max ilości dodanego cukru, w przeliczeniu na suchą masę cukru, w gramach na litr.
W soku owocowym i soku owocowym z soku zagęszczonego, innym niż gruszkowy i winogronowy, ilość dodanych cukrów w celu dosłodzenia, wyrażonych, jako sucha substancja nie może przekraczać 150 g/l soku.
Dodatkowo dodane ilości miazgi i komórek w soku owocowym i soku owocowym z soku zagęszczonego powinny być podane w dowolnym miejscu na etykiecie.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)