Znakowanie nektarów owocowych, sem VI

Nasza ocena:

3
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1036
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Znakowanie nektarów owocowych, sem VI - strona 1

Fragment notatki:

ZNAKOWANIE NEKTARÓW OWOCOWYCH
Na opakowaniach nektarów owocowych należy generalnie podawać informacje takie jak na opakowaniach soków owocowych. Różnice dotyczą nazwy handlowej nektaru.
Nazwa handlowa nektaru
Zamianie cukru/ miodu przez substancje słodzące powinna towarzyszyć informacja „ zawiera substancje słodzące”. Jeśli jednocześnie używa się cukrów i substancji słodzących przy nazwie produktu należy podać informacje „ zawiera cukier i substancje słodzące”. Informacja ta powinna znaleźć się w tym samym polu widzenia co nazwa środka spożywczego.
Informacja o minimalnej trwałości soku i/lub przecieru musi być umieszczona w tym samym polu widzenia co nazwa produktu przez podanie określenia „ zawartość owoców minimum...”
Lista składników
W składzie nektaru powinny być wymienione: soki owocowe, sok owocowy z soku zagęszczonego, przeciery owocowe, lub zagęszczony przecier owocowy, cukier i/lub miód, substancje dodatkowe np. słodzące: aspartam lub E951( użycie aspartamu powoduje wymóg umieszczenia ostrzeżenia „ jest źródłem fenyloalaniny”), substancje odżywcze( składniki mineralne, witaminy) i enzymy.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz