Podział napojów bezalkoholowych:
Wody mineralne
Napoje bezalkoholowe gazowane i niegazowane
Soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne oraz nektary
Definicja napojów bezalkoholowych
Napoje bezalkoholowe - napoje otrzymane z wody picia, nasycone lub nienasycone dwutlenkiem węgla z udziałem lub bez udziału składników oraz substancji dodatkowych, dozwolonych, ewentualnie zawierające do 1,2% alkoholu etylowego.
Substancje dodatkowe dozwolone - substancje słodzące, kwasy spożywcze, aromaty i barwniki naturalne i identyczne z naturalnymi, aromaty syntetyczne, substancje konserwujące, stabilizatory, substancje wzmacniające smak i zapach - zgodnie z Rozporządzeniem Ministerstwa Zdrowia z dnia 23 sierpnia 2004 roku w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu.
Kryteria klasyfikacji napojów bezalkoholowych:
Rodzaj podstawowych surowców (woda pitna lub mineralna, soki owocowe, substancje smakowo-zapachowe)
Stopień nasycenia dwutlenkiem węgla
Obecność i rodzaj środków słodzących
Etapy produkcji napojów naturalnie słodzonych:
Uzdatnianie i odpowietrzanie wody
Przygotowanie mieszaniny składników napoju w formie syropu o stężeniu ok. 60% (m/m), takie stężenie zapewnia trwałość tego produktu
Filtracja syropu
Łączenie syropu z wodą w odpowiedniej proporcji - w praktyce przyjęta jest proporcja rozcieńczenia syropu wodą 1: 5, tak, aby ekstrakt uzyskanego napoju wynosił ok. 12% (m/m)
Napełnianie opakowań jednostkowych i nasycenie CO2 (dla napojów gazowanych)
Cieplne utrwalanie (pasteryzacja), przed napełnianiem lub po napełnieniu opakowań, w zależności od stosowanej technologii
Zamykanie, etykietowanie, dystrybucja
Charakterystyka żywieniowa napojów bezalkoholowych:
Cenne żywieniowo napoje z dodatkiem soków owocowych
Korzystne łączenie wód mineralnych z sokami owocowymi
Niskokaloryczne napoje gazowane (tzw. light lub diet) - cukier częściowo lub całkowicie zastąpiony przez dozwolone substancje silnie słodzące (diabetycy, osoby odchudzające się)
Napoje gazowane słodzone cukrem - niewnoszące wartościowych składników odżywczych, jedynie wodę oraz tzw. puste kalorie.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)