Towaroznawstwo żywności

note /search

Metody oceny jakości produktów- Oznaczanie zawartości białka

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 693
Wyświetleń: 4032

Sprawozdanie z przedmiotu: Metody oceny jakości produktówĆwiczenie 1. Oznaczanie zawartości białka w mleku metodą formolową.Metoda formolowa polega na miareczkowym oznaczeniu ilości jonów wodorowych uwolnionych podczas reakcji formaldehydu z res...

Wykład - ocena towaroznawcza kaszy, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 259
Wyświetleń: 2394

Ocena towaroznawcza kaszy jęczmiennej Składniki oceny towaroznawczej Ocena stanu opakowań jednostkowych ocena szczelności opakowania, ocena czystości opakowania, sprawdzenie zgodności treści etykiety lub nadruku z wymaganiami zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10....

Kawa wykonanie - ćwiczenia, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 518
Wyświetleń: 3031

KAWA WYKONANIE ĆWICZENIA OCENA ORGANOLEPTYCZNA 1. Ocena sensoryczna kawy palonej mielonej. Po otwarciu opakowania kawy mielonej określić aromat badanej próby, stosując określenia: charakterystyczny dla kawy palonej, naturalny, bez zapachu i smaku ple...

Odpowiedzi na egzamin, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 322
Wyświetleń: 1393

Czyszczenie ziarna Czyszczenie czarne ziarna wykorzystuje różnice między cechami ziarna a zanieczyszczeniami Różnice dotyczą; -Cech morfologicznych (charakter powierzchni, barwa) -Cech geometrycznych (wymiary, kształt) -Cech fizycznych (gęstość, współczynnik tarcia) Ilość zanieczyszczeń organic...

Gęstość i wilgotnosć ziaren - wykład, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1827

GĘSTOŚĆ I WILGOTNOŚĆ ZIAREN Gęstość ziarna w stanie zsypnym: Gęstość ziarna w stanie zsypnym (zsypanym) = ciężar objętościowy = masa 1 hektolitra Jest to stosunek masy ziarna do objętości, jaką ono zajmuje po nasypaniu do pojemników w ściśle określonych warunkach Wyraża się w kg/hl lub kg/m3 Wy...

Wykład - makarony - definicja i rodzaje, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 392
Wyświetleń: 2275

Makarony Makaron jest to produkt otrzymany z surowców pochodzących z przemiału ziarna pszenicy durum i/lub pszenicy zwyczajnej oraz wody, z dodatkiem lub bez dodatku jaj i innych składników, odpowiednio uformowany i wysuszony. (Egzamin!!!) Surowce do produkcji makaronu: Pszenica twarda, wysokoglut...

Wykład - mąka - definicja i rodzaje, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 392
Wyświetleń: 1771

Mąka Przygotowanie ziarna do przemiału: Usuwanie luźnych zanieczyszczeń organicznych i mineralnych Usuwanie niektórych części ziarna (bródki zarodka u żyta, zewnętrznej warstwy łuski) Kondycjonowanie ziarna - nawilżanie i leżakowanie Poprawianie czystości mikrobiologicznej i sanitarnej ziarna P...

Wykład - próbny wypiek laboratoryjny, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1281

Próbny wypiek laboratoryjny Sposoby prowadzenia próbnego (laboratoryjnego) wypieku: Z zachowaniem ściśle określonych warunków prowadzenia ciasta i wypieku (metody standardowe), w których do wszystkich analizowanych próbek mąki dodaje się jednakowe ilości dodatków; czas i warunki prowadzenia ciasta...

Towaroznawstwo ziarna zbóż - wykład, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 294
Wyświetleń: 2667

Towaroznawstwo ziarna zbóż Minimalne wymagania jakościowe zbóż Parametr Pszenica Jęczmień Wilgotność (%) 14,5 14,5 Gęstość w stanie zsypanym (kg/hl) 73 62 Zanieczyszczenia (%) 12 12 Zawartość białka (min. % s.m.) 10,5 Nie bada się Wskaźnik

Wykład - napoje bezalkoholowe, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 259
Wyświetleń: 1715

Podział napojów bezalkoholowych: Wody mineralne Napoje bezalkoholowe gazowane i niegazowane Soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne oraz nektary Definicja napojów bezalkoh...