Gęstość i wilgotnosć ziaren - wykład, sem V

Nasza ocena:

3
Pobrań: 203
Wyświetleń: 2163
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Gęstość i wilgotnosć ziaren - wykład, sem V - strona 1

Fragment notatki:

GĘSTOŚĆ I WILGOTNOŚĆ ZIAREN
Gęstość ziarna w stanie zsypnym:
Gęstość ziarna w stanie zsypnym (zsypanym) = ciężar objętościowy = masa 1 hektolitra
Jest to stosunek masy ziarna do objętości, jaką ono zajmuje po nasypaniu do pojemników w ściśle określonych warunkach
Wyraża się w kg/hl lub kg/m3
Wysoki ciężar objętościowy świadczy o dorodności ziarna, im wyższa masa 1hl tym lepszy stosunek bielma do masy całego ziarniaka. Podwyższenie wilgotności obniży ciężar właściwy. Zanieczyszczenia pogarszają ciężar objętościowy. Im bardziej okrągłe są ziarniaki tym lepiej wypełniają objętość pojemnika.
Wilgotność ziarna
Metody oznaczania wilgotności ziarna:
Metoda suszarkowa (ześrutowane ziarno suszyć przez 60 minut w temperaturze 130ºC plus minus 3 ºC
Induktorowy miernik wilgotności
Wilgotnościomierze elektroniczne
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz