To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Towaroznawstwo ziarna zbóż
Minimalne wymagania jakościowe zbóż
Parametr
Pszenica
Jęczmień
Wilgotność (%)
14,5
14,5
Gęstość w stanie zsypanym (kg/hl)
73
62
Zanieczyszczenia (%)
12
12
Zawartość białka (min. % s.m.)
10,5
Nie bada się
Wskaźnik sedymentacji Zeleny'ego
22
Nie bada się
Wskaźnik opadania Hagberga
220
Nie bada się
Składniki oceny towaroznawczej ziarna zbóż:
ocena organoleptyczna
oznaczanie gęstości ziarna w stanie zsypanym (zsypnym)
oznaczanie wilgotności
oznaczanie szklistości
oznaczanie zanieczyszczeń
ocena całej partii, czyli przybliżona wilgotność np. czystość wagonu oceniamy czy nie widać szkodników, czy nie widać opszędu owadów, oceniamy zapach całej partii, ocena w różnych miejscach (badanie wilgotności, barwy)
Ocena organoleptyczna
Ocena zapachu ziarna zbóż
Ocena ziarna na sucho
Ocena ziarna na mokro
Ocena ziarna rozdrobnionego
Wyniki oceny:
Zapach swoisty
Zapach obcy
Zapach stęchlizny
Zapach fermentacyjny
Ocena barwy ziarna pszenicy i jęczmienia browarnego
Ocena wyglądu ziarna jęczmienia browarnego
Wynik oceny podać w następujący sposób:
Kształt ziarna właściwy
Ziarno o delikatnej łusce
Ziarno o grubej łusce
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)