Ocena towaroznawcza kaszy jęczmiennej
Składniki oceny towaroznawczej Ocena stanu opakowań jednostkowych
ocena szczelności opakowania,
ocena czystości opakowania,
sprawdzenie zgodności treści etykiety lub nadruku z wymaganiami zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10.07.2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych,
sprawdzenie masy netto.
Badania organoleptyczne
ocena wyglądu,
ocena barwy,
ocena zapachu, ocena smaku po ugotowaniu,
ocena wilgotności,
ocena zagrzania,
ocena granulacji,
sprawdzenie obecności szkodników zbożowo-mącznych i innych oraz ich pozostałości.
Badania fizykochemiczne
oznaczanie wilgotności metodą suszarkową
temperatura 130 ±3 oC,
czas 60 min,
oznaczanie zawartości popiołu nierozpuszczalnego w 10 % HCl (ocena zawartości zanieczyszczeń mineralnych),
oznaczanie stopnia rozdrobnienia,
oznaczanie zawartości frakcji przesiewającej się przez sito blaszane o średnicy oczek 0,6 mm,
oznaczanie nieobłuszczonych ziarn kaszy i jęczmienia lub jego części,
oznaczanie zawartości ziarn kaszy innych roślin uprawnych,
oznaczanie zawartości zanieczyszczeń organicznych,
oznaczanie zawartości zanieczyszczeń nieorganicznych,
oznaczanie zawartości metali szkodliwych dla zdrowia
arsenu,
ołowiu,
miedzi,
cynku.
Ocena kaszy po ugotowaniu
kasza powinna być równomiernie ugotowana po 30 min,
1 wagowa część kaszy surowej powinna dać 2,5 części gęstej kaszy gotowanej,
smak i zapach odpowiadający produktowi surowemu,
cechy dyskwalifikujące smak i zapach
stęchły,
kwaśny, gorzki,
obcy posmak.
Część laboratoryjna
Ocena stanu opakowań jednostkowych
1.1. Kasze w opakowaniach jednostkowych poddać ocenie jakościowej, sprawdzając szczelność opakowania, jego czystość, zgodność treści etykiety lub nadruku z wymaganiami zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10.07.2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych oraz masę netto, która powinna być zgodna z deklaracją producenta (dopuszczalne ujemne odchylenie nie powinno przekraczać 0,2 % deklarowanej masy netto).
W przypadku zauważenia oprzędów moli, podać liczbę porażonych opakowań.
(…)
… wąchanie próbki. Stosować następujące określenia: - zapach swoisty,
- zapach nieswoisty: stęchły, pleśni lub inny.
W przypadkach wątpliwych zapach badać w następujący sposób: próbkę umieścić w zlewce w ilości odpowiadającej ¼ jej pojemności, zalać ostrożnie wodą o temperaturze 60-70 oC, odstawić pod przykryciem na 1 min, następnie zamieszać bagietką i powąchać (pęczak pozostawić pod przykryciem 2-3 min).
2.4. Badanie smaku
Odważyć 100 g kaszy, zalać 250 cm3 wody i zagotować, wolno mieszając szklaną bagietką; gotować na małym ogniu do miękkości (ok.25-30 min).Ugotowaną kaszę rozgryźć, wymieszać ze śliną i ocenić smak, posługując się następującymi określeniami:
- swoisty,
- nieswoisty: słodki, kwaśny lub kwaśnawy, gorzki lub gorzkawy oraz inne.
2.5. Badanie wilgotności
Pobrać próbkę kaszy i zacisnąć…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)