Wykład - kasze, sem V

Nasza ocena:

3
Pobrań: 336
Wyświetleń: 1876
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - kasze, sem V - strona 1

Fragment notatki:

Kasze
Kasza - całę lub rozdrobnione ziarna różnych zbóż ,z których usunięto składniki nieprzyswajalne.
Podział kasz według surowca:
1. Jęczmienne - pęczak jęczmienny kujawski - oczyszczone, obłuszczone ziarno jęczmienia
- kasza jęczmienna wiejska (kasza łanowa) oczyszczona, obłuszczona i pokrojone ziarno jęczmienia
-gruba
- średnia
- drobna
- mazurska (kasza perłowa) oczyszczone, wysortowane, obłuszczone, pokrojone i zaokrąglone i wypolerowane ziarna jęczmienia: gruba, średnia, drobna
- kasza perłowa prażona
- płatki jęczmienne
Jęczmień do kaszy powinien mieć wysoką szklistość. Jęczmień do słodu powinien mieć małą szklistość żeby było klarowne piwo.
2. Kasze gryczane - obłuszczone ziarna gryki
- kasza gryczana nie prażona
- cała - łamana
- drobna
- gryczana prażona
- Łamana
- cała
- kasza gryczana łamana
- prażona i nie prażona
- obłuszczone ziarno gryki i nie
3. Kasze owsiane
4. kasze pszenne
5. kasze jaglane (proso)
6. kasze ryżowe 7. kasze grochowe
8 . kasze kukurydziane
Podział kasz w zależności od stopnia przerobu i wielkości ziaren:
- kasze uzyskiwane przez obłuszczenie i ewentualne polerowanie ziaren - zachowują w przybliżeniu kształt ziarna wyjściowego
- kasze o większym stopniu rozdrobnienia - otrzymuje sięga pomocą cięcia lub łamania ziarna obłuskanego
- kasze uzyskane w wyniku dodatkowego obtoczenia i wypolerowania ziaren uprzednio pociętych lub połamanych
Produkcja kasz:
Zabiegi wstępne
- wydzielanie zanieczyszczeń
- wydzielanie ziaren pośrednich
- rozsortowanie surowca według wielkości ziarna
- kondycjonowanie ziarna
Przerób właściwy ziarna zbóż:
- obłuskiwanie - sortowanie
- obtaczanie
- rozdrabnianie
- polerowanie
- sortowanie produktu końcowego
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz