Przetwory zbożowe

Nasza ocena:

3
Pobrań: 987
Wyświetleń: 3115
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Przetwory zbożowe - strona 1 Przetwory zbożowe - strona 2 Przetwory zbożowe - strona 3

Fragment notatki:

PRZETWORY ZBOŻOWE Przetwory zbożowe są to produkty obróbki ziarna zbóż. pszenica - zwyczajna , szkliste serum - makaron, kasze
żyto
jęczmień
owies ryz (bez glutenu)
kukurydza (bez glutenu)
gryka (bez glutenu)
W wyniku procesu technologicznego z ziarna zbóż otrzymujemy :
mąka
kasza
płatki
otręby - odpady
KASZE: krupy - kasza gryczana, ryż
drobne - krakowska kukurydziana, manna
gniecione - płatki jęczmień pęczak i perłowa - krupy; łamana, płatki - drobne
Owies - owsianka cala i łamana, płatki
Gryka - kasza gryczana niezrażona cała i łamana, kaszka gryczana prażona cała
Pszenica - pęczak, płatki pszenne, kuskus, kasza manna
Proso - jaglana
Kukurydza - kasza kukurydziana, płatki kukurydziane pop-corn
Ry ż - naturalny, biały, paraboliczny, cały, łamany
Wartości odżywcze kasz Zależy od gatunku zboża, stopnia odłuszczenia i rozdrobnienia ziarna, kasze dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych.
Są one źródłem: skrobi 64 - 78%
białka 7 - 13%
błonnik 0,4 - 2%
składniki mineralne Mg, P, Ca, Fe
witaminy z gr. B
Obróbka wstępna: oczyszczanie
płukanie
Kasz drobnych nie płuczemy zbyt dużo chłodna woda, płuczemy tylko kasze grube.
Obróbka cieplna kasz Podczas gotowania kasz:
skrobia wchłania wodę, pęcznieje rozkleja się
białko się ścina
błonnik ulega zmiękczeniu
następuje znaczny przyrost masy i objętości
Gotowanie kasz rozklejanych rzadkich Kasza jęczmienna, manna , płatki owsiane, ryz
Kasze wsypać do zimnej wody, powoli podgrzewać, aż do zagotowania.
Gotowanie kasz rozklejonych gęstych do wrzącej wody 15min pod przykryciem, mieszać do wody sól i tłuszcz, przykryć, dogotować przez 30min
1 - 2,5 kasza gryczana, ryż
1 - 3 kasze jaglane
1 - 3,5 kasza jęczmienna
1 - 4 kasza krakowska - nie solimy
Gotowanie kasz na półsypko. Kasze wsypać do wrzącej wody z solą i tłuszczem, gotować cały czas mieszając. Stosunek kaszy do płynu 1:2
Np. kotlety, krokiety
Gotowanie kasz na sypko Kasze grube - do wody wrzącej z tłuszczem i solą do wrzenia mieszać.
Kasze drobne - zacierać z jajem a 1kg kaszy 1 jajo lub białko z 2 jaj, mieszać.
Podział ryżu: długoziarnisty
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz