Arsen w ryżu

Nasza ocena:

3
Pobrań: 7
Wyświetleń: 924
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Arsen w ryżu - strona 1 Arsen w ryżu - strona 2 Arsen w ryżu - strona 3

Fragment notatki:

  High  levels  of  inorganic  arsenic  in  rice  in  areas  where  arsenic-contaminated  water  is  used  for  irrigation  and  cooking.       Wysoki poziom arsenu w ryżu w rejonach, gdzie  zanieczyszczona  woda  używana  jest  do  nawadniania i gotowania.                                                                       •  Arsen  zajmuje 20. miejsce pod względem  rozpowszechnienia wśród pierwiastków.      • Występuje w glebie, wodzie, powietrzu a  także w organizmach żywych.      • Poziom  arsenu  w  glebie  mieści  się  w  zakresie  od  4-8  μg/g,  aż  do  83  μg/g  w  miejscach,  gdzie  ziemia  zasilana  jest  zanieczyszczoną wodą.      • Dopuszczalne stężenie As w wodzie pitnej   wynosi: 0.01 mg/L ( dzienne spożycie nie  powinno przekraczać 0.08 mg/L)      • Toksyczne działanie arsenu stwierdzono u  ludzi  zamieszkujących  południową  i  wschodnio-południowa  część  Azji  (200  mln ludzi), a także  w USA.     • Zanieczyszczona  woda  gruntowa  jest  używana  do  picia  i  nawadniania  pól  ryżowych.    Ryż    •  Główny składnik w diecie Azjatów.    • Zawiera więcej arsenu w porównaniu z innymi  produktami rolniczymi.    • Dwa  główne  powody  występowania  arsenu w ryżu:    1.  Woda  podziemna  zawiera  wyskoki  poziom  arsenu,  a  jest  ona  używana  do  nawadniania  pól  ryżowych  w  porze  suchej,  2.  Ziarno  ryżu  jest  podatne  na  toksyczne  działanie arsenu.     Ze  względu  na  małe  opady  deszczu  w  południowej  Azji  nawet  w  okresie  monsunowym  (pora  deszczowa)  do  nawadniania pól używa się wody podziemnej,  przez  co  zawartość  arsenu  na  wierzchniej  warstwie  gleby  w  Bangladeszu  znacznie  wzrosła w ciągu ostatnich 15 lat.      Badania wykazały, że stężenie arsenu pozostaje  niezmienione  na  początku  dwóch  kolejnych  sezonów nawadniania co wskazuje, że podczas  dodania  arsenu  w  pierwszym  sezonie  nawadniania  miał  być  wypłukiwany  przez  powódź  w  następnym  sezonie  monsunowym.  Zatem  tempo  depozycji  arsenu  z  zanieczyszczoną  wodą  będą  wyższe  na  suchszych terenach niż na glebach zalanych.     • Naukowcy  odkryli,  że  gleby  zanieczyszczone  arsenem  są  również  bogate  w   żelazo   (w  ryzosferze),  które  utlenia  się  wytrącając 

(…)

… maksymalna
dzienna dawka nie jest przekraczana.
• Arsen nieorganiczny jest sklasyfikowany
jako czynnik rakotwórczy.
Może powodować różne wewnętrzne
nowotwory np. wątroby, pęcherza
moczowego, nerek i płuc, jak również
inne problemy zdrowotne, w tym raka
skóry i cukrzycę.
• Arsen należy do grupy niezwykle silnych
trucizn, których dawka śmiertelna dla
dorosłego człowieka wynosi zaledwie 100
miligramów…
… silnych
trucizn, których dawka śmiertelna dla
dorosłego człowieka wynosi zaledwie 100
miligramów na kilogram ludzkiego ciała.
Mimo, że jest jednym z mikroelementów,
to jego nadmiar może powodować
spustoszenie w organizmie.
• Arsen powoduje podrażnienia i stany
zapalne układu pokarmowego,
zmniejszenie produkcji czerwonych i
Podsumowanie
• Nawadnianie pól zanieczyszczoną wodą
zawierającą związki arsenu…
… ze
wzrostem odległości od lokalizacja źródła.
• Niedobór
żelaza powoduje chlorozę w
roślinach ryżu, dlatego rolniczy używają
nawozów, by zwiększyć jego przyswajalność.
• Nawozy zwiększają biodostępność zarówno
• Ryż jest zdolny do pobierania tlenu z
powietrza przez łodygę do korzenia. To
tworzy utlenioną strefę wokół korzenia, w
której żelazo utlenia się i wytrąca w postaci
powłoki.
Naukowcy odkryli…

arsenu w porównaniu z innymi zbożami, jest
uprawiany na terenach zalanych co zwiększa
mobilność arsenu.
Średnio 50%
arsenu w ryżu to arsen
nieorganiczny (10%-90%), pozostała część to
kwas dimetyloarsenowy (V) i w śladowych
ilościach monometyloarsenowy (V).
Specjacja arsenu w nie przetworzonym ryżu
zależy od:
• Różnic geograficznych
• Odmian gatunkowych
• Okresów wegetacji
• Frakcji ziarna ryżu…
… arsenu
ma ryż brązowy niż biały. Ziarna brązowego
ryżu są tylko częściowo łuskane i
niepozbawione zewnętrznych warstw, zaś
białe są głęboko polerowane i podczas tego
właśnie procesu usuwana jest przynajmniej
część zawartego arsenu.
• Ugotowany ryż w zanieczyszczonej wodzie ma
większe stężenie arsenu, gdyż jest on wchłaniany
podczas parowania wody ( im niższa stężenie As
w wodzie tym niższe stężenie…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz