To tylko jedna z 21 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
BADANIA ŁANCUCHA POKARMOWEGO W ASPEKCIE ARSENU W BANGLADESZU-WPŁYW NA JAKOŚĆ I PRODUKTYNOWŚĆ RYŻU SPOSOBY JAKIMI ARSEN MOŻE DOSTAWAĆ SIĘ DO ORGANIZMU CZŁOWIEKA Z powodu zanieczyszczenia arsenem rur odprowadzających wodę ze studni w Bangladeszu, zdrowie człowieka jest narażone na wpływ tego pierwiastka w związku z używaniem wody pitnej. Pod uwagę bierze się również to, iż nawadnianie upraw roślinnych może zwiększyć ekspozycję arsenu w pokarmach pobieranych przez ludzi. Stężenie arsenu jest największe w wodach które zalewają uprawy ryżu. Stanowi to wielki problem, gdyż ryż jest głównym pożywieniem w Bangladeszu. Arsen nie tylko może wpływać na zdrowie ludzi, ale także bezpośrednio na samą strukturę ryżu niszcząc ją, co za tym idzie obniżając plony. Na toksyczny wpływ arsenu na ryż może wskazywać zredukowany wzrost lub jałowość oraz niewypełnione kwiaty . WPŁYW ARSENU NA RYŻ ODMIANY RYŻU A ZAWARTOŚĆ ARSENU Omawiane w artykule odmiany ryżu to boro i aman. Boro to odmiana zimowa, gdzie do nawadniania służy woda gruntowa, natomiast aman to odmiana letnia, nawadniana wodą opadową. Z tego powodu, w ryżu z odmiany boro zawartość arsenu może być większa. W 2000 roku przeprowadzono badanie ryżu jako materiał do nauk żywieniowych. Pobrano 150 próbek z różnych rejonów Bangladeszu, głównie z pól rolniczych, zarówno odmiany boro i aman. Próbki wykorzystano do porównania stężeń arsenu w obu odmianach oraz oszacowania wpływu przetwarzania ryżu na zawartość arsenu. MATERIAŁY I METODY Próbki ryżu pobierano z wybranych wsi i okolic w Barisal,Comilla, Dinajpur, Kaunia i dzielnic Rajshahi i z BRRI- stacji laboratoryjnej w mieście Rajshahi. Wioski zostały wybrane w celu zatwierdzenia cech upraw roli i gleby, a także lokalnych i odmian ryżu wysoko wydajnych. Lokalizacja każdego miejsca pobierania próbek została rejestrowana stosując urządzenie GPS. Zbiory upraw określono z z 1m2 powierzchni z reprezentatywnej części pola a także wypełnione i puste policzono z pięciu wiech jako miarę jałowości. Próbki ryżu przetworzonego i nieprzetworzonego zebrano z gospodarstw domowych. Stopień mielenia ziarna był zróżnicowany w całym Bangladeszu. W analizie próbki ziarna mielono młynem Wiley, następnie do 0,5 g próbek dodano kwasu azotowego oraz wody
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)