Badanie łańcucha pokarmowego w aspekcie arsenu

Nasza ocena:

3
Pobrań: 42
Wyświetleń: 511
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Badanie łańcucha pokarmowego w aspekcie arsenu - strona 1 Badanie łańcucha pokarmowego w aspekcie arsenu - strona 2 Badanie łańcucha pokarmowego w aspekcie arsenu - strona 3

Fragment notatki:

BADANIA ŁANCUCHA  POKARMOWEGO W ASPEKCIE  ARSENU  W BANGLADESZU-WPŁYW  NA  JAKOŚĆ I PRODUKTYNOWŚĆ  RYŻU   SPOSOBY  JAKIMI ARSEN MOŻE DOSTAWAĆ SIĘ DO  ORGANIZMU CZŁOWIEKA  Z powodu zanieczyszczenia arsenem rur odprowadzających  wodę ze studni w Bangladeszu, zdrowie człowieka jest  narażone na wpływ tego pierwiastka w związku z używaniem  wody pitnej.  Pod uwagę bierze się również to, iż nawadnianie upraw  roślinnych może zwiększyć ekspozycję arsenu w pokarmach  pobieranych przez ludzi.  Stężenie arsenu jest największe w wodach które zalewają  uprawy ryżu. Stanowi to wielki problem, gdyż ryż jest  głównym pożywieniem w Bangladeszu. Arsen nie tylko  może wpływać na zdrowie ludzi, ale także bezpośrednio  na samą strukturę ryżu niszcząc ją, co za tym idzie  obniżając plony.      Na toksyczny wpływ arsenu na ryż może wskazywać  zredukowany wzrost lub jałowość oraz niewypełnione  kwiaty .  WPŁYW ARSENU NA RYŻ   ODMIANY RYŻU A ZAWARTOŚĆ ARSENU   Omawiane w artykule odmiany ryżu to boro i aman.    Boro to odmiana zimowa, gdzie do nawadniania służy  woda gruntowa, natomiast aman to odmiana letnia,  nawadniana wodą opadową.  Z tego powodu, w ryżu z odmiany boro zawartość  arsenu może być większa.      W 2000 roku przeprowadzono badanie  ryżu jako  materiał do nauk żywieniowych. Pobrano 150 próbek z  różnych rejonów Bangladeszu, głównie z pól rolniczych,  zarówno odmiany boro i aman.        Próbki wykorzystano do porównania stężeń arsenu w  obu odmianach oraz oszacowania wpływu  przetwarzania ryżu na zawartość  arsenu.  MATERIAŁY I METODY     Próbki ryżu pobierano z  wybranych wsi i okolic  w Barisal,Comilla, Dinajpur, Kaunia i dzielnic  Rajshahi i z BRRI- stacji laboratoryjnej w  mieście Rajshahi.   Wioski zostały wybrane w celu zatwierdzenia    cech upraw roli  i gleby, a także lokalnych i  odmian ryżu wysoko wydajnych.   Lokalizacja  każdego miejsca pobierania próbek  została rejestrowana stosując  urządzenie GPS.        Zbiory upraw określono z z 1m2 powierzchni z  reprezentatywnej  części pola a także  wypełnione i puste   policzono z  pięciu wiech jako miarę jałowości.  Próbki ryżu przetworzonego i nieprzetworzonego  zebrano  z gospodarstw domowych.    Stopień mielenia ziarna był zróżnicowany w całym  Bangladeszu.     W analizie próbki ziarna mielono młynem Wiley, następnie  do 0,5 g próbek dodano kwasu azotowego oraz wody  ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz