Towaroznawstwo żywności - strona 2

note /search

Wykład - ocena towaroznawcza wypieku, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1218

Próbny wypiek laboratoryjny z mąki pszennej metodą jednofazową Przygotowanie wypieku Oznaczenie wilgotności mąki Wilgotność mąki oznaczyć metodą suszarkową na dzień przed wypiekiem. Obliczenie naważki mąki o oznaczonej wilgotności Naważkę badanej mąki o oznaczonej wilgotności, odpowiadającą 125 ...

Wykład - parametry oceny towaroznawczej win, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 98
Wyświetleń: 882

Parametry oceny towaroznawczej win Badania pełne Badania pełne wykonuje się co najmniej raz na rok oraz na specjalne życzenie odbiorcy lub jednostek kontrolnych, a także w przypadku wymiany urządzeń lub zainstalowania nowej linii technologicznej. Do badań pełnych zalicza się następujące oznaczenia...

Woda mineralna - wykład, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 385
Wyświetleń: 1442

Definicja wód mineralnych Naturalne wody mineralne - wody wydobywane z izolowanych od środowiska zewnętrznego podziemnych złóż o udokumentowanych zasobach, charakteryzujące się stałym składem chemicznym i naturalną czystością pod względem c...

Wykład - dżem, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 525
Wyświetleń: 3094

Definicja dżemu: Dżemy owocowe - przetwory o odpowiednio zżelowanej konsystencji, otrzymane przez gotowanie odpowiednio oczyszczonych owoców świeżych, mrożonych, pasteryzowanych, lub pulp, jednego lub kilku gatunków, z dodatkiem cukru, substancji żelujących (

Wykład - herbata zielona, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1127

HERBATA ZIELONA Proces otrzymywania herbaty zielonej: Więdnięcie liści Wysuszenia świeżych liści herbacianych poprzez mocne podgrzanie na parze wodnej, która niszczy zawarte w liściach enzymy-liście nie zabarwiają się na kolor miedziowo-czerwony, ale zachowują barwę oliwkowo-zieloną Brak ferment...

Wykład - kasze, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 336
Wyświetleń: 1876

Kasze Kasza - całę lub rozdrobnione ziarna różnych zbóż ,z których usunięto składniki nieprzyswajalne. Podział kasz według surowca: 1. Jęczmienne - pęczak jęczmienny kujawski - oczyszczone, obłuszczone ziarno jęczmienia - kasza jęczmienna

Kiszonki owocowe i warzywne - wykład, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 245
Wyświetleń: 1561

Definicja kwaszonek owocowych i warzywnych Warzywa i owoce kwaszone, tzw. kwaszonki - całe lub pokrojone (czasem przetarte) świeże warzywa lub owoce poddane naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej w słonej zalewie z dodatkiem

Wykład - klasyfikacja kawy, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 420
Wyświetleń: 1477

Klasyfikacja kawy w zależności od gatunku botanicznego: Arabica - Coffea arabica Robusta - Coffea canephora Liberika - Coffea liberica Excelsa - Coffea dewevrei Arabusta - mieszanie międzygatunkowego Coffea arabica i Coffea canephora Arabica: Największe wymaganie klimatyczne Stanowi uprawiane...

Wykład - koncentrat pomidorowy, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 49
Wyświetleń: 952

Definicja koncentratu pomidorowego: Koncentrat pomidorowy - produkt otrzymany ze świeżych lub mrożonych dojrzałych, czerwonych pomidorów poddanych procesowi przetarcia i zagęszczenia do określonej zawartości ekstraktu, utrwalony fizy...

Laboratorium - miód, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1008

LABOLATORIUM 2.1. Ocena organoleptyczna 2.1.1. Sprawdzenie rodzaju materiału opakowaniowego, szczelności zamknięcia oraz oznakowania zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 10.07. 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych. 2.1.2. Ocena konsystencji, barwy, zapachu i sm...