Wykład - parametry oceny towaroznawczej win, sem V

Nasza ocena:

3
Pobrań: 56
Wyświetleń: 819
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - parametry oceny towaroznawczej win, sem V - strona 1

Fragment notatki:

Parametry oceny towaroznawczej win
Badania pełne Badania pełne wykonuje się co najmniej raz na rok oraz na specjalne życzenie odbiorcy lub jednostek kontrolnych, a także w przypadku wymiany urządzeń lub zainstalowania nowej linii technologicznej.
Do badań pełnych zalicza się następujące oznaczenia:
określanie wyglądu zewnętrznego opakowań jednostkowych i sprawdzanie obecności okruchów korka i pyłu korkowego;
sprawdzanie klarowności, barwy, zapachu i smaku;
oznaczanie zawartości alkoholu etylowego;
oznaczanie zawartości cukrów redukujących po inwersji;
oznaczanie zawartości ekstraktu bezcukrowego;
oznaczanie kwasowości ogólnej;
oznaczanie kwasowości lotnej;
oznaczanie zawartości popiołu;
oznaczanie zawartości dwutlenku siarki ogółem;
oznaczanie zawartości chlorków;
oznaczanie zawartości metali szkodliwych dla zdrowia
arsenu,
ołowiu,
miedzi,
cynku,
cyny,
kadmu,
rtęci.
Badania niepełne
Badania niepełne wykonuje producent dla każdej partii produktu. Badania te obejmują następujące oznaczenia:
określanie wyglądu zewnętrznego opakowań jednostkowych i sprawdzanie obecności okruchów korka i pyłu korkowego;
sprawdzanie klarowności, barwy, zapachu i smaku;
oznaczanie zawartości alkoholu etylowego;
oznaczanie zawartości cukrów redukujących;
oznaczanie kwasowości ogólnej;
oznaczanie kwasowości lotnej;
oznaczanie zawartości dwutlenku siarki ogółem.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz