Klasyfikacja kawy w zależności od gatunku botanicznego:
Arabica - Coffea arabica
Robusta - Coffea canephora
Liberika - Coffea liberica
Excelsa - Coffea dewevrei
Arabusta - mieszanie międzygatunkowego Coffea arabica i Coffea canephora
Arabica:
Największe wymaganie klimatyczne Stanowi uprawianej na świecie kawy, głównie w krajach arabskich, Indonezji, oraz Indiach
Osiąga jednocześnie najwyższą, jakość
Im wyższy jest jej udział w mieszance kawy tym jest ona droższa
Robusta:
Rodzaj o wiele mniej i mniejsze owoce niż Arabica
W Afryce i Azji - uprawiana Liberika:
Owoce prawie dwukrotnie większe niż kawy Arabica, ale rosną bardzo nierównomiernie,
Jej udział w handlu kawy jest najmniejszy
Uprawiana głównie w Afryce Zachodniej
Klasyfikacja kawy w zależności od sposobu przetworzenia:
Kawa surowa - green coffea, raw coffee - kawa zielona, surowe ziarna czerwonych jagód kawowca
Kawa palona - roasted coffee - otrzymana przez upalenie kawy zielonej, rozróżnia się kawę paloną ziarnistą i paloną mieloną Kawa instant (rozpuszczalna), tzw. kawa preparowana Kawa dekofeizowana
Kawa niskodrażniąca, pozbawiona substancji drażniących
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)