Wykład - herbata zielona, sem V

Nasza ocena:

3
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1127
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - herbata zielona, sem V - strona 1

Fragment notatki:

HERBATA ZIELONA
Proces otrzymywania herbaty zielonej:
Więdnięcie liści
Wysuszenia świeżych liści herbacianych poprzez mocne podgrzanie na parze wodnej, która niszczy zawarte w liściach enzymy-liście nie zabarwiają się na kolor miedziowo-czerwony, ale zachowują barwę oliwkowo-zieloną
Brak fermentacji
Lekkie zwijanie (skręcanie) liści
Natychmiastowe suszenie, sortowanie i pakowanie
Podobnie otrzymywane są herbaty białe, ale z młodych wiosennych pączków liściennych
Klasyfikacja herbaty w zależności od kolejności zebranych liści:
Flowery Orange Pekoe (FOP)
Orange Pekoe (OP)
Pekoe (P)
Pekoe Souchong (PS)
Souchong (S)
FOP - najlepszy gatunek tzw. herbaty kwiatowe, młodziutkie pierwsze liście i nierozwinięte cienkie pączki liściowe ze srebrno-białym połyskiem, nadające herbacie specyficzny, wykwintny posmak.
OP - gatunek bardzo dobry, z pierwszych i drugich listków, długich i cienkich z widocznymi delikatnymi nerwami i ogonkami liściowymi, z ewentualną domieszką pączków kwiatowych; liście nie nabierają ciemnej barwy podczas fermentacji, lecz utrzymują barwę złocistą.
P - gatunek dobry, z drugich i trzecich listków, grubszych, krótszych i twardszych, często niezbyt dobrze zwiniętych.
PS - gatunek średni, z liści kolejno od trzeciego do szóstego na gałązkach krzewu, cząstki herbaty grubsze i twardsze, często niezbyt dobrze zwiniętych.
S - gatunek pośredni, ze zbioru liści krótkich i twardych, zawierających także cząstki gałązek krzemu.
Klasyfikacja herbaty w zależności od formy:
Herbaty liściaste - całe liście i pąki liściowe tzw. Flowery (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - zawiera pączki liściowe, najmniejsze listki i jasne końcówki)
Herbaty łamane - tzw. Broken, herbaty drobne, łamane (krojona) dla lepszego i łatwiejszego naparzania, głównie Broken Orange Pekoe
Fennings - bardzo drobne, odsiew i odpadki liści herbat krojonych, najniższe gatunki herbaty, napary bardzo szybko się zabarwiają i są ciemne, głównie Pekoe Fennings
Dust - pył herbaciany, najbardziej rozdrobniony odsiew.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz