Kawa wykonanie - ćwiczenia, sem V

Nasza ocena:

3
Pobrań: 861
Wyświetleń: 3899
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Kawa wykonanie - ćwiczenia, sem V - strona 1 Kawa wykonanie - ćwiczenia, sem V - strona 2 Kawa wykonanie - ćwiczenia, sem V - strona 3

Fragment notatki:

KAWA
WYKONANIE ĆWICZENIA
OCENA ORGANOLEPTYCZNA
1. Ocena sensoryczna kawy palonej mielonej.
Po otwarciu opakowania kawy mielonej określić aromat badanej próby, stosując określenia: charakterystyczny dla kawy palonej, naturalny, bez zapachu i smaku pleśni, zjełczenia.
Po określeniu aromatu wysypać 20 g kawy na czyste arkusze białego papieru i ocenić wygląd zewnętrzny oraz barwę.
Wymagania dla kawy mielonej palonej według PN-93/A-76100:
- barwa - od jasno- do ciemnobrązowej w zależności od stopnia upalenia, jednolita
- wygląd - konsystencja sypka o wyrównanym stopniu zmielenia, bez trwałych zbryleń
Sprzęt:
- nożyczki,
- arkusz białego papieru,
- waga,
- szkiełko zegarkowe,
- łyżeczka
2. Ocena naparów kawowych.
Do zaparzacza wsypać 12 g kawy palonej mielonej i zalać 200 cm3 świeżo przegotowanej wody o temperaturze 95°C (w przypadku kawy instant o temperaturze 80°C). Po upływie 6 min. przystąpić do oceny naparu. Ocenić wygląd naparu kawy, barwę, aromat, zapach i smak. Wyżej wymienione wyróżniki porównać z tab. 1 wg PN-ISO-6078:1996. Sprzęt:
- zaparzacz,
- waga,
- szkiełko zegarkowe,
- łyżeczka,
- czajnik,
- szklanka
OCENA FIZYKOCHEMICZNA
1. Wykrywanie zafałszowania kawy naturalnej kawą zbożową.
Zasada metody: wykrywanie obecności skrobi charakterystycznej dla kawy zbożowej w naparze z kawy naturalnej.
Wykonanie:
Oznaczenie wykonać dla kawy instant (6% napar) i dla kawy zbożowej jako próby wzorcowej (6% napar). W metodzie tej obecność skrobi wykrywana jest jodem. Do probówki wlać 1cm3 próbki kawy naturalnej i dodać kilka kropel płynu Lugola. W obecności kawy zbożowej badany roztwór zabarwia się na kolor brunatnofioletowy, obecny w próbie z kawą zbożową. Metodą tą można wykryć już 3% dodatek kawy zbożowej.
Sprzęt: - waga,
- szkiełko zegarkowe,
- łyżeczka,
- probówka o poj. 20 cm3 x 2 (do przygotowania naparu),
- pipeta o poj. 10 cm3(do przygotowania naparu),
- probówka o poj. 10 cm3 x 2,
- pipeta o poj. 1 cm3 Odczynniki:
- płyn Lugola
2. Wykrywanie obecności cykorii i sacharozy.
Zasada metody: redukcja soli miedziowej przez cukry redukujące zawarte w badanej próbce.
Wykonanie:
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz