Metody oceny jakości produktów- Oznaczanie zawartości białka

Nasza ocena:

5
Pobrań: 889
Wyświetleń: 4788
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Metody oceny jakości produktów-  Oznaczanie zawartości białka - strona 1 Metody oceny jakości produktów-  Oznaczanie zawartości białka - strona 2 Metody oceny jakości produktów-  Oznaczanie zawartości białka - strona 3

Fragment notatki:

Sprawozdanie z przedmiotu: Metody oceny jakości produktów

Ćwiczenie 1.
Oznaczanie zawartości białka w mleku metodą formolową.
Metoda formolowa polega na miareczkowym oznaczeniu ilości jonów wodorowych uwolnionych podczas reakcji formaldehydu z resztami zasadowymi aminokwasów.
Oznaczanie zawartości białka polegało na zobojętnieniu mleka poprzez miareczkowanie roztworem NaOH w obecności fenoloftaleiny a następnie dodanie zobojętnionego roztworu formaldehydu i ponownym miareczkowaniu roztworem NaOH do wystąpienia różowego zabarwienia.

Obliczenia:
Zawartość białka ogółem wyrażoną w procentach, obliczono wg wzoru:
X= a·1,92
Gdzie: Liczba cm 3 0,1 M NaOH zużytego do drugiego miareczkowania, 1,92- współczynnik przeliczeniowy( 1cm 3 0,1 M NaOH odpowiada 1,92 g białka w 100 g próbki)

Dane:
a= 1,6 cm 3 NaOH
X= 1,6·1,92
X= 3,072 %
Zawartość białka w mleku wynosi 3,072 % , wartość ta znajduje się w normie.

Ćwiczenie 2.
Oznaczanie zawartości białka w produktach spożywczych metodą Kjeldahla (...)

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz