Żywienie w przewlekłym nieżycie jelit - omówienie

Nasza ocena:

3
Wyświetleń: 476
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Żywienie w przewlekłym nieżycie jelit - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

ŻYWIENIE W PRZEWLEKŁM NIEŻYCIE JELIT
Dieta w przewlekłym nieżycie jelit powinna być bogatobiałkowa.
Zalecenia żywieniowe:
- dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu,
- podawanie płynów obojętnych, osłaniających i garbnikowych do 1,5-2 l./dobę - zależności od nasilenia biegunki,
-jeśli chory toleruje podawanie rozcieńczonego soku warzywnego bez środków konserwujących i cukru,
- ograniczenie spożywania tłuszczy,
- podawanie potraw rozdrobnionych,
- stosowanie gotowania jako głównej techniki kulinarnej.
Produkty przeciwwskazane:
- produkty zawierajęce węglowodany rafinowane takie jak:
- cukier,
- słodycze,
- dżemy wysokosłodzone,
- syropy,
- soki owocowe słodzone.
- miód,
- sorbitol.
Produkty wymagające ograniczenia w diecie:
- produkty bogato błonnikowe mi.in.:
- grube kasze,
- pieczywo razowe,
- surówki,
- produkty zawierające błonnik pokarmowy nierozpuszczalny w wodzie,
- kwaśne owoce,
- kawa naturalna,
- wody i napoje gazowane,
- dania zimne,
- dania ostro przyprawione.
Produkty zalecane w diecie:
- produkty o działaniu zapierającym:
- ryż,
- mąka ziemniaczana,
- galaretka,
- warzywa i owoce bogate w garbniki i pektyny:
- suszone czarne jagody,
- jabłka,
- banany,
- marchew,
- dynia.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz