To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Sprawozdanie z ćwiczenia 5 Oznaczenie zawartości „cukrów ogółem” w karmelkach twardych metodą Bertranda. Wstęp. Sacharydy dzielimy między innymi na cukry proste i złożone. Do cukrów prostych zaliczamy monosacharydy np. glukoza czy fruktoza. Cukry złożone dzielą się na oligosacharydy i polisacharydy, te pierwsze posiadają od 2 do 10 reszt monosacharydowych np. laktoza, te drugie posiadają powyżej 10 reszt monosacharydowych np. skrobia. Cukry posiadają wiele różnych funkcji, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie. Pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami oraz są materiałem budulcowym elementów strukturalnych komórek lub substancji biologicznie czynnych. Jednak przede wszystkim są głównym, najtańszym i najłatwiej dostępnym źródłem energii, służącej do utrzymywania stałej ciepłoty ciała czy pracy narządów wewnętrznych. Istnieją różne metody oznaczeń sacharydów, np. fizyczne, chemiczne, fizykochemiczne, chromatograficzne a nawet enzymatyczne. Metoda Bertranda należy do metod chemicznych. Metoda Bertranda jest metoda pośrednią, służącą do oznaczania cukrów. Obliczenie zawartości sacharydów opiera się na podstawie zużytej ilości manganianu(VII) potasu do zmiareczkowania jonów Fe2+. W oznaczeniu wykorzystuje się trzy roztwory Bertranda. Płyn Bertranda: I zawiera siarczan(VI) miedzi(II); II – winian potasu i sodu, wodorotlenek sodu, III- siarczan(VI) żelaza(III). Cel ćwiczenia. Celem ćwiczenia było zapoznanie się z metodą Bertranda. W ćwiczeniu oznaczaliśmy zawartość cukrów ogółem w karmelkach twardych. Schemat części doświadczalnej: I. Przygotowanie roztworu podstawowego karmelków twardych. 1. Utarto 4 karmelki w moździerzu, na drobny proszek. 2. Odważono 4 g karmelków, następnie umieszczono je w zlewce i rozpuszczono w 100 ml wody destylowanej. 3. Rozwór zobojętniono za pomocą 0,1 M roztwory NaOH wobec fenoloftaleiny do barwy słabo różowej. 4. Roztwór przelano do kolby miarowej o poj. 250 ml i uzupełniono do kreski wodą destylowaną. II. Przeprowadzenie inwersji badanego produktu . 1. Przygotowano łaźnię wodną o temp. wody 80o C. 2. 50 ml roztworu podstawowego wlano do kolby stożkowej o pojemności 250 ml, dodawano kolejno 5 ml stężonego H2SO4. Roztwór mieszano. 3. Kolbę wstawiono do łaźni wodnej o temp. 80o C, doprowadzając roztwór do temp. ok. 68-71oC utrzymywano tę temperaturę przez 5 minut. 4. Chłodzenie kolby. 5. Roztwór zobojętniono NaOH wobec oranżu metylowego. 6. Zawartość kolby stożkowej przeniesiono do kolby miarowej o poj. 250 ml i
(…)
…
TKMnO4/Cu = 5 * cm * MCu [mg Cu * ml KMnO4]
cm – stężenie molowe roztworu KmnO4 [mol/dm3]
M Cu – masa molowa miedzi (63,57)
T = 5 * 0,005 * 63,57 = 1,589
Obliczenie ilości mg miedzi odpowiadającej zużytej do miareczkowania objętości
KMnO4
1,589 mg miedzi - 1 ml KMnO4
•
x mg miedzi - 12,56 ml KMnO4
x = 18,11 ≈ 20 mg miedzi
•
Zamiana mg miedzi zredukowanej przez sacharydy na równoważną jej ilość mg…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)