Oznaczania zawartości cukrów

Nasza ocena:

3
Pobrań: 1162
Wyświetleń: 4025
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczania zawartości cukrów  - strona 1 Oznaczania zawartości cukrów  - strona 2 Oznaczania zawartości cukrów  - strona 3

Fragment notatki:


Sprawozdanie z ćwiczenia 5 Oznaczenie zawartości „cukrów ogółem” w karmelkach twardych  metodą Bertranda.                                                    Wstęp. Sacharydy dzielimy między innymi na cukry proste i złożone. Do cukrów prostych  zaliczamy monosacharydy np. glukoza czy fruktoza. Cukry złożone dzielą się na  oligosacharydy i  polisacharydy, te pierwsze posiadają od 2 do 10 reszt monosacharydowych  np. laktoza, te drugie posiadają powyżej 10 reszt monosacharydowych np. skrobia. Cukry  posiadają wiele różnych funkcji, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie.  Pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami oraz są materiałem budulcowym elementów  strukturalnych komórek lub substancji biologicznie czynnych. Jednak przede wszystkim są  głównym, najtańszym i najłatwiej dostępnym źródłem energii, służącej do utrzymywania  stałej ciepłoty ciała czy pracy narządów wewnętrznych. Istnieją różne metody oznaczeń  sacharydów, np. fizyczne, chemiczne, fizykochemiczne, chromatograficzne a nawet  enzymatyczne. Metoda Bertranda należy do metod chemicznych. Metoda Bertranda jest metoda pośrednią, służącą do oznaczania cukrów. Obliczenie  zawartości sacharydów opiera się na podstawie zużytej ilości manganianu(VII) potasu do  zmiareczkowania jonów Fe2+. W oznaczeniu wykorzystuje się trzy roztwory Bertranda. Płyn  Bertranda: I zawiera siarczan(VI) miedzi(II); II – winian potasu i sodu, wodorotlenek sodu,  III- siarczan(VI) żelaza(III).  Cel ćwiczenia. Celem ćwiczenia było zapoznanie się z metodą Bertranda. W ćwiczeniu oznaczaliśmy  zawartość cukrów ogółem w karmelkach twardych.  Schemat części doświadczalnej: I. Przygotowanie roztworu podstawowego karmelków twardych. 1. Utarto 4 karmelki w moździerzu, na drobny proszek. 2. Odważono 4 g karmelków, następnie umieszczono je w zlewce i rozpuszczono w 100  ml wody destylowanej. 3. Rozwór zobojętniono za pomocą 0,1 M roztwory NaOH wobec fenoloftaleiny do  barwy słabo różowej. 4. Roztwór przelano do kolby miarowej o poj. 250 ml i uzupełniono do kreski wodą  destylowaną. II. Przeprowadzenie inwersji badanego produktu . 1. Przygotowano łaźnię wodną o temp. wody 80o C. 2. 50 ml roztworu podstawowego wlano do kolby stożkowej o pojemności 250 ml,  dodawano kolejno 5 ml stężonego H2SO4. Roztwór mieszano. 3. Kolbę wstawiono do łaźni wodnej o temp. 80o C, doprowadzając roztwór do temp. ok.  68-71oC utrzymywano tę temperaturę przez 5 minut. 4. Chłodzenie kolby. 5. Roztwór zobojętniono NaOH wobec oranżu metylowego.  6. Zawartość kolby stożkowej przeniesiono do kolby miarowej o poj. 250 ml i 

(…)


TKMnO4/Cu = 5 * cm * MCu [mg Cu * ml KMnO4]
cm – stężenie molowe roztworu KmnO4 [mol/dm3]
M Cu – masa molowa miedzi (63,57)
T = 5 * 0,005 * 63,57 = 1,589
Obliczenie ilości mg miedzi odpowiadającej zużytej do miareczkowania objętości
KMnO4
1,589 mg miedzi - 1 ml KMnO4

x mg miedzi - 12,56 ml KMnO4
x = 18,11 ≈ 20 mg miedzi

Zamiana mg miedzi zredukowanej przez sacharydy na równoważną jej ilość mg…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz