Oznaczenie laktozy w mleku metodą Bertranda

Nasza ocena:

3
Pobrań: 980
Wyświetleń: 4788
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczenie laktozy w mleku metodą Bertranda - strona 1

Fragment notatki:

Analiza żywności Sprawozdanie Oznaczenie laktozy w mleku metodą Bertranda 1. Ćwiczenie Oznaczenie polega na oznaczeniu miedzi zredukowanej przez laktozę w czasie gotowania odbiałczonego roztworu mleka z alkalicznym roztworem soli miedzi (II).Powstałe w reakcji jony Cu + redukują jony Fe 3+ do Fe 2+ , które miareczkujemy roztworem KMnO 4 .
100 cm 3 mleka
x5
20 cm 3 250 cm 3 R=5*12,5=62,5
x12,5
20 cm 3 V KMnO4 =18,1 cm 3 nr próbki 2 A. Miano miedzi T=5*c m *M Cu [mg Cu*cm 3 KMnO 4 ]
T=5*0,02*63,57=6.357 mg/cm 3 B. Obliczenie liczby miligramów miedzi. mgCu=T*V KMnO4 mgCu=6,357 mg/cm 3 * 18,1 cm 3 =115,062 mg Cu ≈115,1 mg Cu
C. Obliczenie ilości laktozy w mleku. mg Cu mg laktozy
115 mg Cu — 91,23 mg laktozy 116 mg Cu — 92,07 mg laktozy
1 mg Cu — 0,84 mg laktozy
0,1 mg Cu — x mg laktozy
x= 0,084 mg laktozy
czyli:
115,1 mg Cu 115 mg Cu +0,1 mg Cu = 91,23 mg+0,084 mg = 91,314 mg laktozy
2. Wnioski Obliczona przez nas ilość laktozy wynosi 5,701 g/100 cm 3 mleka (5,7%). Wynik ten jest nie znacznie zawyżony( nie mieści się w przedziale 4,4-5,2 %). Powodem tego jest zbyt długie miareczkowanie przesączu zawierającego jony Fe 3+ roztworem KMnO 4 ,
Otrzymany przez nas wynik wskazuje, ze mleko było nierozcieńczone,
Pozostałe błędy mogą wynikać z:
Nie dokładnego odmierzenia odczynników Nie dokładnego wydobycia osadu Cu 2 O↓ z kolby ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz