To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Analiza próbek środowiskowych leków i żywności Oznaczanie zawartości cukrów bezpośrednio redukujących metodą Bertranda /wg PN-67/A-86430/ Wiadomości wstępne Laktoza należy do dwucukrów bezpośrednio redukujących i dlatego jej zawartość można oznaczać tzw. metodami redukcyjnymi, np. metodą Bertranda lub Lane-Eynona. Produkty mleczarskie takie, jak lody i mleko zagęszczone słodzone, oprócz laktozy, zawierają także sacharozę. Przy badaniu zawartości sacharozy w tych produktach metodą redukcyjną konieczne jest oznaczenie laktozy (metodą bezpośrednią), a następnie przeprowadzenie hydrolizy (inwersji) sacharozy do cukrów prostych (glukozy i fruktozy) i ponownego oznaczenia ogólnej zawartości cukrów redukujących (po inwersji). Zasada oznaczania laktozy metodami redukcyjnymi W metodach redukcyjnych wykorzystuje się zdolność laktozy do redukowania związków Cu(II), a następnie oznacza ilość miedzi zredukowanej do Cu 2O. Reakcję redukcji związków miedzi(II) do tlenku miedzi(I) przeprowadza się w środowisku alkalicznym i w podwyższonej temperaturze. Metoda Bertranda W praktyce laboratoryjnej najczęściej stosuje się metodę Bertranda, w której badany roztwór cukru zadaje się określoną ilością płynu Bertranda I i II i całość gotuje przez ok. 3 minuty Wytrącony osad Cu 2O oddziela się, przemywa na sączku (typu Schotta 3G4) i rozpuszcza w płynie Bertranda III. Otrzymany roztwór miareczkuje się następnie mianowanym roztworem KMnO4 do jasnoróżowego zabarwienia. Ilość oznaczonego w ten sposób Cu 2O przelicza się na zawartość cukru, korzystając z odpowiednich tablic. W poszczególnych etapach oznaczenia zachodzą odpowiednie reakcje: - po zmieszaniu płynu Bertranda I i II CuSO4 + 2NaOH = Na2SO4 + Cu(OH)2 Cu(OH)2 + C4H4KNaO6 = Cu(C4H2KNaO6) + 2H2O - podczas gotowania roztworu cukru z płynem Bertranda I i II cukier + 2 Cu(C4H2KNaO6) + 2H2O = utleniony cukier + 2C4H4KNaO6 + Cu2O - po dodaniu płynu Bertranda III do osadu Cu2O Cu2O + Fe2(SO4)3 + H2SO4 = 2CuSO4 + 2FeSO4 + H2O - podczas miareczkowania roztworem KmnO4 10FeSO4 + 2 KMnO4 + 8H2SO4 = 5Fe2(SO4)3 + K2SO4 + 2MnSO4 + 8H2O Sprzęt i odczynniki - waga analityczna - zlewka o pojemności 50 cm 3 - cylinder miarowy o pojemności 50 cm 3 - pipety miarowe o pojemności 5,00 cm 3 (x2) i 20,00 cm3 (x3) - kolby miarowe o pojemności 100,0 i 250,0 cm
(…)
… do sączenia pod obniżonym ciśnieniem (2 kolby ssawkowe, sączek ze spiekiem
typu Schotta 3G4)
- biureta
- trójnóg z płytką metalową
- tryskawka
- roztwór A – zawiera 150 g K4Fe(CN)6·3H2O (cz.d.a.) w 1 dm3
- roztwór B – zawiera 300 g ZnSO4·7H2O (cz.d.a.) w 1 dm3
- płyn Bertranda I – zawiera 40 g CuSO4·5H2O (cz.d.a.) w 1 dm3
- płyn Bertranda II – zawiera 150 g NaOH (cz.d.a.) i 200 g C4H4KNaO6 (winian
potasowo…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)