Elementy analizy sensorycznej

Nasza ocena:

3
Pobrań: 98
Wyświetleń: 1946
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Elementy analizy sensorycznej - strona 1 Elementy analizy sensorycznej - strona 2 Elementy analizy sensorycznej - strona 3

Fragment notatki:


ANALIZA ŻYWNOŚCI Ćwiczenie 1. – Elementy analizy sensorycznej • Cel ćwiczenia:     Celem ćwiczenia było zapoznanie się z metodami analizy sensorycznej poprzez  przeprowadzenie czterech zadań sprawdzających wrażliwość naszych zmysłów,  konkretnie zmysłu smaku, na różne produkty żywnościowe.  • Wstęp:     Ćwiczenie polegało na testowaniu próbek żywności za pomocą różnych metod analizy  sensorycznej. Zadania wykonywaliśmy w parach. Jedna z osób przygotowywała próbki,  kodowała je, a druga osoba miała za zadanie ocenę i (w zależności od metody)  rozpoznanie rodzaju smaku, uszeregowanie próbek według jego intensywności (smaku  słonego - metodą szeregowania oraz smaku słodkiego - metodą skalowania) czy też  rozpoznanie w parach próbki o bardziej intensywnym smaku słodkim (metoda parzysta). • Schemat części doświadczalnej:    Zadanie 1 . - Określenie zdolności rozpoznawania trzech z czterech podstawowych smaków. Przygotowanie trzech kubków z 40 ml roztworami o  różnych smakach i zakodowanie ich. ↓ Prezentacja próbek osobie testowanej w losowej  kolejności. ↓ Rozpoznanie przez osobę testowaną smaku słodkiego,  słonego i kwaśnego.  ↓ Zanotowanie wyników w karcie oceny oraz określenie  poprawności rozpoznania. Zadanie 2 . - Ocena smaku słodkiego wodnych roztworów sacharozykwasu cytrynowego  metodą parzystą. Przygotowanie i zakodowanie czterech kubków z ok. 40 ml  dwuskładnikowych roztworów sacharozy i kwasu cytrynowego,  różniących się ilością sacharozy (1,0 g/100 mL oraz 0,6 g/100 mL). ↓ Ułożenie kubków parami oraz podanie ich w losowej kolejności  osobie badanej. ↓ Wskazanie przez osobę testowaną próbek o słabszym i  intensywniejszym smaku słodkim w danej parze.  ↓ Zanotowanie wyników w karcie oceny oraz określenie  poprawności rozpoznania. Zadanie 3 .- Ocena intensywności smaku słonego wodnych roztworów chlorku sodu metodą  szeregowania. Przygotowanie pięciu kubków z ok. 20 ml odpowiednich  roztworów chlorku sodu (o stężeniach: 0,2 g/100 mL, dwa  razy po 0,35 g/100 mL, 0,5 g/100 mL i 0,7 g/100 mL). ↓ Podanie zakodowanych kubków w losowej kolejności osobie  testowanej. ↓ Uszeregowanie próbek przez osobę badaną zgodnie ze  wzrostem intensywności smaku słonego.  ↓ Zanotowanie wyników w karcie oceny oraz określenie  poprawności szeregowania. Zadanie 4 .- Ocena intensywności smaku słodkiego modyfikowanego roztworu soku  pomarańczowego metodą skalowania. Przygotowanie pięciu kubków z ok. 40 ml próbek napoju  pomarańczowego (bez i z dodatkiem sacharozy, o stężeniach:  ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz