Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego - strona 4

note /search

Wykład - drób rzeźny, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 420
Wyświetleń: 1757

DRÓB RZEŹNY Do drobiu rzeźnego zalicza się ptaki gospodarskie hodowane w celu uzyskania z nich jaj, mięsa i pierza. Drób grzebiący: KURY nieśny lekki nieśny średnio ciężki mięsny INDYKI lekki średni ciężki PERLICE PRZEPIÓRKI W obrębie gatunków perlice, przepiórki japońskie, gęsi nie wyr...

Fizyczne cechy mleka - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 322
Wyświetleń: 2758

FIZYCZNE CECHY MLEKA Obce zapachy i posmaki w mleku są wywołane przez: - mechaniczne (niekiedy chemiczne) zanieczyszczenia mleka nawozem, ziemią, kurzem i chłonięcie zapachów z otoczenia np. amoniaku - skarmianie niewłaściwych pasz np. zepsutej kisz...

Wykład - gnicie ryb, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1267

GNICIE RYB charakteryzuje się wydzielaniem na zewnątrz produktów rozpadu białka, tj.: siarkowodór, amoniak, trójmetyloamina, indol i inne. Bardzo szkodliwe są substancje takie jak jady bakteryjne, zwane toksynami. Takie gnijące ryby nie nadaj...

Wykład - grupy towarowe ryb, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 105
Wyświetleń: 917

GRUPY TOWAROWE RYB Za podstawowa jednostkę podziału towarów rybnych przyjęto nazwę handlową, która stanowi nazwę artykułów pochodzących z surowca o jednakowych cechach użytkowych, przygotowanego do obrotu według jednakowych czynności i zabiegów technologicznych. Towary rybne dzielą się równorzędnie...

Wykład - jaja wiadomości wstępne, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 154
Wyświetleń: 959

JAJA- WIADOMOŚCI WSTĘPNE Produkcja jajczarska jest jednym z kierunków produkcyjnych branży drobiarskiej, obok kierunku mięsnego. Dzieli się ona na produkcję jaj w celach reprodukcyjnych oraz na produkcję jaj konsumpcyjnych. Przedmiotem obrotu handlowego jajami konsumpcyjnymi w Polsce są jaja kurze....

Kit pszczeli - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 56
Wyświetleń: 714

KIT PSZCZELI Jest żywiczną smolistą substancją, której pszczoły używają do uszczelniania gniazda, zalepiania otworów i szpar, a także w mieszaninie z woskiem do polerowania komórek przed zaczerwieniem. Pszczoły niekiedy pokrywają kitem ciała z...

Klasyfikacja technologiczna wełny - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 49
Wyświetleń: 770

Klasyfikacja technologiczna wełny Surowiec wełniany zanim trafi do przerobu powinien zostać oceniony i zakwalifikowany do odpowiedniej grupy jakościowej, m.in.: stan masy wełnistej (wełna jednolita i mieszana) grubość- cecha ta stanowi podstawę klasyfikacji wełen W końcowym podziale wełny wyróżn...

Wykład - proces konserwacji skór, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 147
Wyświetleń: 560

Konserwacja Przygotowanie do konserwacji- każda skóra zdjęta ze zwierzęcia przed poddaniem konserwacji musi zostać do niej odpowiednio przygotowana, tzn. wystudzona, oczyszczona i odtłuszczona. Bezpośrednio po zdjęciu skóra narażona jest na działanie bakterii proteolitycznych. Po kilkunastu godzin...

Wykład - magazynowanie skór, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 63
Wyświetleń: 455

Magazynowanie W magazynach do przechowywania skór surowych solonych na mokro temperatura powinna wynosić 4-20°C, wilgotność względna powietrza 75-85%. W pomieszczeniach z urządzeniami chłodniczymi temperatura powinna wynosić 4-10°C. ...

Wykład - metody konserwacji mleka, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1442

METODY KONSERWACJI MLEKA Mleko surowe, otrzymywane nawet przy znacznych staraniach o jego czystość i świeżość, nie jest bezpiecznym pokarmem dla ludzi i zwierząt z uwagi na możliwość zanieczyszczeń drobnoustrojami chorobotwórczymi i jedynie przy ścisłym przestrzeganiu higieny I stałym nadzorze wete...