DRÓB RZEŹNY
Do drobiu rzeźnego zalicza się ptaki gospodarskie hodowane w celu uzyskania z nich jaj, mięsa i pierza.
Drób grzebiący:
KURY
nieśny lekki
nieśny średnio ciężki
mięsny
INDYKI
lekki
średni
ciężki
PERLICE
PRZEPIÓRKI
W obrębie gatunków perlice, przepiórki japońskie, gęsi nie wyróżnia się typów użytkowych
Drób wodny:
KACZKI
nieśny
ogólnoużytkowy
mięsny
GĘSI
Drób rzeźny- to kurczęta, indyki, kaczki, gęsi, kury i koguty przeznaczone do uboju. Są to ptaki obojga płci pochodzące z chowu intensywnego.
W przypadku kurcząt brojler tucz trwa do 9 tygodnia, natomiast kaczek i indyków brojler tucz to 16-22 tygodnie. Użytkuje się także kury hodowane w kierunku nieśnym i mięsnym w wieku powyżej 6 miesięcy, albo gęsi tuczone do 17 tygodni.
Drób rzeźny kierowany do ubojni powinien spełniać następujące wymagania:
pochodzić z rejonów wolnych od chorób zakaźnych
posiadać świadectwo zdrowia wystawione na 24 godziny przed ubojem przez urzędowego lekarza weterynarii, prawującego nadzór nad daną fermą
mieć odpowiedni wiek
prawidłowe umięśnienie
upierzenie pełne, czyste
nie okarmiony (wole powinno być bez treści pokarmowej)
bez uszkodzeń mechanicznych, złamania skrzydeł, uszkodzeń skóry, pęcherze surowicze na mostku
Każdy zakład produkcyjny drobiarski (poza wyżej wymienionymi cechami) ustala dodatkowo wewnętrzne kryteria oceny przyjęcia żywca do uboju, które przekazywane są producentom drobiu przy podpisywaniu umowy, jako załącznik dotyczący szczegółowych zasad klasyfikacji żywca.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)