Podstawowe zabiegi w produkcji zwierzęcej

Nasza ocena:

3
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1722
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Podstawowe zabiegi w produkcji zwierzęcej - strona 1 Podstawowe zabiegi w produkcji zwierzęcej - strona 2 Podstawowe zabiegi w produkcji zwierzęcej - strona 3

Fragment notatki:


Procesy i techniki produkcyjne Wykład 5 Podstawowe zabiegi w produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem specyfiki gatunkowej. Użytkowanie rozpłodowe. Żywienie. Pozyskiwanie produktów . Użytkowanie rozpłodowe Chów bydła. Decyduje o użytkowaniu mlecznym bydła
rozród bydła
okres laktacji
postępowanie z cielętami po urodzeniu
Trzoda chlewna. Rozród trzody chlewnej
cykl płciowy
krycie loch
unasienianie loch
ciąża i poród
wychów i żywienie prosiąt
odsadzanie prosiąt
trzebienie knurków
tucz trzody chlewnej
warchlaki
C hów drobiu Rozpłód kur
kojarzenie naturalne
unasienianie kur
Lęgi
jaja wylęgowe (zapłodnione, odpowiednia ilość materiału odżywczego, przechowywane w temp. 10-15 st. C)
biologiczne podstawy lęgu
technika lęgu
postępowanie z pisklętami
wychów kurcząt
Użytkowanie rozpłodowe innych gatunków drobiu (indyki, kaczki, gęsi)
- produkcja jaj wylęgowych - warunki inkubacji
Owce - wiek dojrzałości płciowej i hodowlanej
- sezonowość aktywności płciowej
- krycie
- ciąża i wykoty
Konie - wiek dojrzałości płciowej i hodowlanej
- cykl płciowy
- krycie (wolne stanowienie, stanowienie „z ręki”, unasienianie)
- ciąża i poród
Użytkowanie rozpłodowe innych gatunków zwierząt - pszczoły
- ryby
Żywienie zwierząt gospodarskich Charakterystyka pasz Pasze pochodzenia roślinnego a. Zielonki (soczyste - 65 - 90% wody)
miejsce produkcji - 1 ) Zielonki z upraw polowych 2) Łąki 3) Pastwiska b. Kiszonki 1 ) Proces kiszenia 2) Zbiorniki do kiszenia 3) Technika zakiszania 4) Wartość kiszonki i jej zastosowanie c. Okopowe 1 ) Okopowe świeże 2) Okopowe suszone d. Siano i susz z zielonek e. Słoma, plewy i strączyny
f. Ziarno zbóż i nasiona roślin strączkowych
g. Produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego 1 ) Produkty uboczne z cukrowni
2) Produkty uboczne z gorzelni i browarów 3) Produkty uboczne z młynów i krochmalni 4) Produkty uboczne z olejarni
4. Pasze pochodzenia zwierzęcego 5. Syntetyczne związki azotowe 6. Dodatki mineralne
7. Przemysłowe mieszanki paszowe ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz