Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego

note /search

Mięso - wykład - definicja, rodzaje, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 441
Wyświetleń: 2982

Mięso - wszystkie części zwierza rzeźnych oraz łownych nadające się do spożycia przez ludzi./ stanowią mięsnie szkieletowe wraz z przynależna tkanka tłuszczowa łączną i kostna pochodzącą z tusz, pół tusz lub ćwierć tusz poszczególnych zwierząt rzeźnych. Zwierzęta rzeźne - hodowane chowane lub utrzy...

Wykład - żywienie bydła, sem II

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 539
Wyświetleń: 1792

ŻYWIENIE BYDŁA Prawidowe skarmianie powinno obejmować: *zapoznanie się z dziennym zapotrzebowaniem na składniki pokarmowe (podstawowe): -jednostki owsiane, -sucha masa, -bos, ...

Wykład - analiza płodności krów, sem II

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 273
Wyświetleń: 1253

ANALIZA PŁODNOŚCI KRÓW 1.Procent Cielności: *procent cielności (płodności) - ilośc zacieleń (rocznie) w grupie krów unasienianych x 100%/liczbę krów w stadzie, *nie bierze się pod uwagę liczby wykonywanych zabiegów lub pokryć, stado bardzo dobre to takie, w którym wskaźnik ten ma wartość 80%. 2....

Wykład - analiza SWOT dla drobiu, sem II

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 119
Wyświetleń: 2569

Analiza SWOT Do silnych stron branży drobiarskiej w Polsce można zaliczyć: *znaczny potencjał produkcyjny *wysokie kwalifikacje producentów żywca drobiowego i ich doświadczenie *chłonny krajowy rynek zbytu *zakończenie procesów prywatyzacji *r...

Wykład - ogólne wskaźniki żywienia krów mlecznych, sem II

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 126
Wyświetleń: 2394

OGÓLNE ZASADY ŻYWIENIA KRÓW MLECZNYCH 1.Technika Żywienia (system zadawania pasz): *powinien uwzględniać potrzeby fizjologiczne krów, *powinien uwzględniać wskaźniki technologiczne gospodarstwa: -wielkość stada, -oczekiwania wydajności mlecznej, -sys.utrzymania krów, -możliwości grupowego żyw...

Wykład o paszach, sem II

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1372

PASZE 1.Zielonki W formie świeżej (pastwisko) i jako zielonki z upraw polowych, zawierają 80-90% wody 1,5-4% białka, węglowodany i związki mineralne jak również witaminy. O jakości zielonki decydują gatunki roślin, forma zbioru, nawożenie. Najlepsze zielonki zbierane są, gdy rośliny znajdują się w...

Planowanie produkcji w cyklu zamknietym w stadzie 140 loch - wykład

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 0
Wyświetleń: 1323

Planowanie produkcji w cyklu zamknietym w stadzie 140 loch.Plodnosc 10,5 sztuk. 1.Założenia produkcyjne 1.OKRES WYCHOWU PROSIĄT PRZY MATCE. 2.DŁUGOŚC JEDNEGO CYKLU ROZPŁODOWEGO CIAZA TRWA 114 DNI+LAKTACJA 28 DNI+OKRES JAŁOWIENIA20 DNI=162 DNI 3.CZESTOTLIWOSC OPROSZEN 365:162 DNI=2,25 MIOTU OD LO...

Wykład - rozród bydła, sem II

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 203
Wyświetleń: 2345

ROZRÓD BYDŁA 1.Odziedziczalnośc Płodności (jest cechą nisko odziedziczalną): *h2=0,32 w odniesieniu do wieku przy pierwszym ocieleniu, *h2= dla długości okresu międzywycieleniowego, *h2= w przypadku skuteczności inseminacji. 2.Czynniki Środowiskowe (mają największy wpływ na płodność): -żywieni...

System urzymywania drobiu - wykład, sem II

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 14
Wyświetleń: 924

Systemy utrzymywania drobiu!!! Systemy produkcji drobiarskiej: 1.ekstensywny - cechy charakterystyczne: wybiegi nieograniczone , mała liczebność , „bezrasowe” małe wymagania środowiskowe Zalety: wykorzystanie odpadów , wybiegów , pasze gospodarskie , budynki istniejące , dobra jakość produktów , ...

Wykład - wskaźnik płodności, sem II

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 21
Wyświetleń: 966

WSKAŹNIKI PŁODNOŚCI Okres Międzywycieleniowy - za optymalny uwaza się powszechnie 365 dzień okresu międzywycieleniowego, dla całego stada=liczba krów w stadzie x 365/liczba wycieleń tych krów. 445 dni - płodność niedostateczna. Okres Międzyciąż...