Wykład o paszach, sem II

Nasza ocena:

3
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1309
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład o paszach, sem II - strona 1 Wykład o paszach, sem II - strona 2

Fragment notatki:

PASZE
1.Zielonki
W formie świeżej (pastwisko) i jako zielonki z upraw polowych, zawierają 80-90% wody 1,5-4% białka, węglowodany i związki mineralne jak również witaminy. O jakości zielonki decydują gatunki roślin, forma zbioru, nawożenie. Najlepsze zielonki zbierane są, gdy rośliny znajdują się w formie kłoszenia (trawy) i pączkowania (motylkowate), zwierzęta wola jednak spożywać młodsze rośliny, które zawierają jednak mniej sub. odżywczych. Dawka dzienna zielonki powinna wynosić ok. 10% masy ciała zwierzęcia, skarmianie jednak samymi zielonkami powoduje niedobór energii i suchej masy w dawce pokarmowej, konieczne jest uzupełnianie dawki paszami węglowodanowymi.
Zielonka na kiszonki powinna być zbierana porze popołudniowej, zawiera najwięcej BZW (cukrów), zielonki z motylkowatych zawierają dużo białka i wapnia, ale zawiera też związki niekorzystne (koniczyna, lucerna), zielonki z koniczyny nie wolno podawać krowom w fazie zasuszania. Pastwisko w optymalnym stanie pokrywa zapotrzebowanie krowy na produkcję 20 litrów mleka.
2.Kukurydza
Najwyższa war.energetyczna, pasza smaczna i dobrze trawiona przez zwierzęta, częsty składnik komponentów mieszanek paszowych, jednak nadmierne skarmianie kukurydza ma negatywny wpływ na tkankę tłuszczową i mięso; zawiera mało składników mineralnych i białka.
3.Poplony
Dostarczają zielonki na wiosnę jak również wsiewki ścierniskowe (kapusta pastewna, rzepa, rzepik), powinny być skarmiane od fazy pączkowania do początku kwitnienia. Ze względu na zawartość olejków gorycznych powinny być skarmiane w ograniczonym stopniu.
4.Kiszonki
W pewnym sensie stanowią przydłużenie sezonu letniego w żywieniu bydła. Wartość kiszonek zależy od jakości zakiszanej masy i prawidłowego procesu zakiszania. Przy skarmianiu dużych ilości kiszonek konieczne podawanie jest krowom kredy pastewnej (neutralizuje niski poziom treści żwacza). Jeśli kiszonka jest jedyna paszą soczystą, to dziennie powinniśmy podawać jaw 8% masy ciała krowy.
Z kukurydzy, zielonek, liści buraczanych. Rośliny łatwo kiszące się, to te które zawierają więcej cukrów niż białek (kukurydza, zboża). Optymalne pH kiszonki powinno wynosić 4,2-4,5. Robienie kiszonki nie powinno być dłuższe niż 3 dni, masa powinna być dobrze ubita, rozdrobniona, pozbawiona jak najbardziej powietrza w pryzmie. Najlepszą miara dobrej kiszonki jest jej chętne zjadanie przez zwierzęta w masie 12-13kg.
5.Okopowe
Buraki, marchew, brukiew, topinambur, zawierają 80% białka, 1,5-2% włókna, strawność okopowych wynosi 90%, pasze węglowodanowe. Są dobrym uzupełnieniem paszy ubogiej w skł. energetyczne. Dzienna dawka okopowych powinna wynosić:
-buraki 20-40kg,
-surowe ziemniaki 10-15kg,


(…)

…, topinambur, zawierają 80% białka, 1,5-2% włókna, strawność okopowych wynosi 90%, pasze węglowodanowe. Są dobrym uzupełnieniem paszy ubogiej w skł. energetyczne. Dzienna dawka okopowych powinna wynosić:
-buraki 20-40kg,
-surowe ziemniaki 10-15kg,
-wywar ziemniaczany 30litrów,
-wysłodki buraczane (świeże) 30kg,
-melasa 1,5litra. 6.Siano
Pasza bogata w energię, białko, karoten wpływa dodatnio na trawienie…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz