Trawienie poligastryczne- podział pasz - wykład, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 210
Wyświetleń: 1260
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Trawienie poligastryczne- podział pasz - wykład, sem IV - strona 1 Trawienie poligastryczne- podział pasz - wykład, sem IV - strona 2

Fragment notatki:

PASZE: Podział: 1.objętosciowe *soczyste(zielonka, kiszonka, okopowe) *suche(siano, słoma, łuski)
2.treściwe: -roślinne *nieskobialkowe (20%, ziarna zbóż) *średnia zaw. białka (20-30 %, nasiona rośl. strączkowych) wysokobiał.(30%,śruty) -zwierzęce -natur. prod. pochodz. zw (mleko, serwatka, mączka rybna, kostna, jaja, krew)
3.przemysłowe mieszanki paszowe (pełnodawkowe, uzupełniające, koncentraty białkowe)
4.dodatki uzupełniające (mineralne, witaminowe, inne)
wg zawartości białka: mączka rybna bobik pszenica mleko
Wg zawartości Białka ogólnego 1. Mączka rybna- 645 2. Mączka mięsna- 568 3. Poekstraktowa śruta sojowa- 489 4. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa- 430 5. Śruta sojowa (pełne nasiona)- 345 6. Mleko w proszku- 250 7. Siano łąkowe- 224 8. Śruta rzepakowa (pełne nasiona)- 218 Siano z koniczyny-218 9. Zielonka z traw- 163 10. Pszenica(śruta)- 134 11. Kukurydza(śruta)- 106 12. Kukurydza(całe rośliny)- 88 13. Mleko surowe- 82 14. Buraki cukrowe- 75 15. Zielonka z lucerny (z koniczyny)- 47 16. Ziemniaki- 22
klasyfikacja pasz Wg energii metabolicznej
1. mleko w proszku- 20,1 2. Śruta rzepakowa (pełne nasiona)- 19,8 3. Kukurydza(całe rośliny)- 19,1 4. Śruta sojowa (pełne nasiona)- 17,2 5. Mączka mięsna- 16,7 6. Kukurydza(śruta)- 15,9 7. Pszenica(śruta)- 15,8 8. Mączka rybna- 14,9 9. Poekstraktowa śruta sojowa- 14,7 10. Buraki cukrowe- 12,9 11. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa- 12,1 12. Siano z koniczyny- 8,0 13. Siano łąkowe- 7,2 14. Zielonka z traw- 6,5 15. Ziemniaki- 3,5 16. Mleko surowe- 2,6 17. Zielonka z lucerny (z koniczyny)- 1,7 śruta a otręby: śruta to całe ziarno rozdrobnione, otręby - zeskrobana z ziarna zewnętrzna warstwa, reszta to mąka
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz