Systemy utrzymywania drobiu!!!
Systemy produkcji drobiarskiej:
1.ekstensywny - cechy charakterystyczne: wybiegi nieograniczone , mała liczebność , „bezrasowe” małe wymagania środowiskowe
Zalety: wykorzystanie odpadów , wybiegów , pasze gospodarskie , budynki istniejące , dobra jakość produktów , samozaopatrzenie , dobrostan , choroby
Wady: sezonowa produkcja nieśności , rozpoznanie dostawców , trudna organizacja zbytu , utrudniona kontrola jakości , wpływ na środowisko , mała towarowość
2.półintensywny - ograniczone wybiegi „ogólnoużytkowe” , liczebność do kilkuset sztuk , udział mieszanek w żywieniu , wymagania środowiskowe
Zalety: mniejsza sezonowość , większa towarowość
Wady: strata gruntów , środowiska , potrzeba budynków i wyposarzenia
3.intensywny - bezwybiegowy , duża liczebność , wyspecjalizowane ptaki , żywienie pełnowartościowe ,specjalne budynki i środowisko wewnętrzne
Zalety: możliwość mechanizacji , możliwość kontroli stanu zdrowia , duża towarowość
Wady: kapitałochłonność , kontrowersyjny , potrzebny ścisły reżim , profilaktyka i inne problemy wynikające z koncentracji
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)