drób

Nasza ocena:

4
Pobrań: 448
Wyświetleń: 2163
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
drób - strona 1

Fragment notatki:


Cechy produkcji drob. : wysoki stopień uprzemysłowienia, możliwość szybkiego zwiększenia skal produkcji (reprodukcja), najbardziej korzystna transformacja białka paszy na białko jadalne, wysoka wartość odżywcza uzyskiwanych produktów. Kierunki produkcji drob. : produkcja jaj spożywczych (kury, przepiórki, strusie), produkcja jaj wylęgowych (wszystkie gatunki drobiu), produkcja mięsa drobiowego (kury, indyki, kaczki, gęsi, przepiórki, perlice, strusie). Wartość odżywcza jaj . Zalety : niska energetyczność 149kcal/100g, duża wartość biologiczna białka, korzystny profil kwasów tłuszczowych w lipidach żółtka, zawartość witamin, składników mineralnych i pierwiastków śladowych. Wady: może wywołać alergie pokarmowe, cholesterol, nie ma witaminy c. Światowa prod. jaj ok. 900 mld szt./rok w tym w UE - 7,3 mln ton. Produkcja i spożycie jaj w Polsce : wielkość produkcji -11,2 mld szt. (9,2 %udział w UE), spożycie jaj w mld/szt na osobe 7,8/210 szt. Import jaj w Polsce wyniósł 19,22 tys. ton- jaja sprowadzono głównie z Niemiec, Holandii, Łotwy, Czech i Francji- blisko 80%, import jaj, ponad połowa importu pochodzi z Niemiec i Holandii. Eksport wyniósł 152,85 tys. ton - głównymi odbiorcami. Struktura prod. jaj w Polsce : klatki 89%, ściółka 2%, systemy alternatywne z wybiegami 9%. Wartość odżywcza mięsa drob. : niska energetyczność, delikatna struktura włókien mięśniowych, mała ilość kolageny, mięsa jest kruche po krótkiej obróbce cieplnej. Struktura prod. mięsa drob. w świecie : kury ponad 85%, kaczki 4%, gęsi 3%, indyk 7%.
Produkcja mięsa drobiowego w Polsce: prod. brojlerów kurzych, indyków rzeźnych, brojlerów kaczych, młodych gęsi rzeźnych, gęsi „owsianych” Wielkość prod. i spożycia mięsa drob. w Polsce: wielkość produkcji 1,500 tys.ton, spożycie mięsa na osobę pow.25 kg, udział mięsa drobiowego w całkowitej konsumpcji mięsa ok. 33%. Struktura prod. mięsa drob. w Polsce : produkcja fermowa 94%, w tym kurczęta brojlery 74, indyki rzeźne 23, kaczki 2, gęsi 2,. Produkcja przyzagrodowa 6%. Główne uwarunkowania prod. mięsa drob. : ptasia grypa, kurs pln, GMO, ceny zbóż. Ferma drobiu - wydzielona jednostka, izolowana przestrzennie, zabezpieczona sanitarnie, odpowiednio wyposażona, zajmująca się chowem i hodowlą drobiu. Chów drobiu - utrzymywanie drobiu w celu uzyskania mięsa lub jaj. Hodowla drobiu - zespół zabiegów zmierzających do poprawienia założeń dziedzicznych (genotypu) osobników w który zakres wchodzi ocena wartości użytkowej i hodowlanej, selekcja i ich dobór do kojarzenia. Selekcja - wybór ptaków o pożądanych cechach do dalszej hodowli. Rasa- grupa ptaków w obrębie gatunku mająca wspólne pochodzenie, wyróżniająca się stosunkowo małą zmiennością pod względem cech morfologicznych i użytkowych, które zostały utrwalone w wyniku wieloletniej pracy selekcyjnej i które SA wiernie przekazywane potomstwu.

(…)

…: pozioma-wydzielina układu oddechowego,kał, kontakt pośredni i bezpośr, pasza, woda, środki transportu. Objawy: depresja, gwałtowny spadek produkcji jaj, miękkie skorupy, obrzek i zasinienie grzebienia i dzwonków, silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie i duszność, biegunka. Strategia kontrolowania choroby: ścisła kwarantanna oraz szybkie wybicie całego pogłowia drobiu, zniszczenie…
…, zapalenie spojówek, porażenia, biegunka, spadek nieśności, wysoka śmiertelność u piskląt. Zapobieganie: leczenie i przestrzeganie zasad higieny, preparaty i leki antygrzybicze.
Ch. pasożytnicze: Nicienie (glistnica-jelito cienkie, żywiciel pośredni:dżdżownica, heterokidoza-jelito ślepe, kapilarioza-błona śluzowa jelit,żywiciel p.:dżdżownica, syngamoza-tchawica,żywiciel:dżdżownica), Tasiemczyce-(różne Gat…
… etiologii: wodobrzusze, syndrom nagłej śmierci sercowej, pterofagia i kanibalizm, dyschondroplazja kości piszczelowej (degeneracja chrząstki), osteoporoza (zmęczenie klatki niosek), skaza moczanowa.

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz