To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Wskazania do żywienia enteralnego Spożycie niewystarczającej ilości składników odżywczych i/lub kalorii, prowadząca do niedożywienia- co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem:
Zmniejszonym gojeniem ran
Zmniejszoną odpowiedzią układu immunologicznego na stres
Zwiększonym ryzykiem posocznicy
Zmienioną strukturą jelit/funkcją powodującą zaburzenia wchłaniania i translokację bakterii
Ostatecznie niedożywienie powoduje:
Wydłużenie okresu rekonwalescencji
Zwiększoną potrzebe opieki pielegniarskiej Zwiększone ryzyko ciężkich powikłań
Wydłużenie czasu hospitalizacji
Zwiększenie kosztów leczenia
Przeciwwskazania do żywienia enteralnego
Ciężkie, ostre zapalenie trzustki
Przetoka p.pok. Z wysokim wydzielaniem (500 ml/dobę)
Niemożność zapewnienia dostępu
Nieustępujące wymioty lub biegunka
Zaburzenia motoryki jelit
Nieskuteczna resuscytacja, hypotensja, niestabilnośc hemodynamiczna
Niedrożność jelit, perforacja, NEC
Niedrożność przewodu pokarmowego
Ciężkie krwawienie z przewodu pok.
Żywienie EN czy PN
Zapewnia integralność jelit
Prawdopodobnie zmniejsza ryzyko translokacji bakteryjej Utrzymuje funksjonowanie ukł. Immunologicznego jelit
Zmniejsza koszt
Wiąże się z mniejszym ryzykiem powikłań infekcyjnych
Zalety żywienia enteralnego
Łatwy dostęp i monitoring
Zapewnia podaż substancji odżywczych kiedy żywienie doustne jest niemożliwe lub niewystarczające
Produkty do żywienia łatwo dostępne
Redukuje ryzyko powikłań choroby podstawowej
Wady żywienia enteralnego
Powikłania z p.pok, metaboliczne I mecheniczne-przemieszczenie cewnika; zwiększone ryzyko bakteryjnej kontaminacji; zatkanie cewnika; odmaopłucnowa Zazwyczaj większy koszt niż diet doustnych
Opór pacjenta I rodziny
Wymaga wysiłku-szcegółowej oceny, dawkowania, dbałości o sondę i miejsce założenia
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)