Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego - strona 2

Wykład - substancje hamujące w mleku, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr Anna Wolańciuk
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 196
Wyświetleń: 2282

SUBSTANCJE HAMUJĄCE Naturalne substancje hamujące znajdujące się w mleku: Laktoferyna Laktoperoksydaza Lizozym Aglutyniny laktotransfeyny W mleku spotyka się obce związki chemiczne, takie jak pozostałości leków, środków myjących i dezynfekujących, przenikające ze środowiska. Obecnie wśród sub...

Wykład - wady mięsa, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr Anna Wolańciuk
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 77
Wyświetleń: 644

Wady mięsa: -PSE- bladej, szarobiałej, szarożółtej barwie, miękka konsystencja, podatność na przebijanie przy ucisku, znacznej wodnistości, wyrażającej się słabym wiązaniem wody i łatwy jej wyciekiem, *Mięsnie najdłuższy grzbietowy, czworogłowy, uda, biodrowy -DFD- ciemna czarno-czerwona barwa, zb...

Kłócie i wykrwiawanie - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr Anna Wolańciuk
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 14
Wyświetleń: 616

KŁUCIE I WYKRWAWIANIE Kłucie i wykrwawianie zwierząt- rozpoczyna się po ich ogłuszeniu, nie później niż w: -60 sekund - w przypadku bydła i jednokopytnych -15 sekund - owce, kozy -świnie w pozycji leżącej - 10 sekund - w pozycji wiszącej- 20 sekund -15 sekund w przypadku pozostałych zwierząt c...

Komórki somatyczne w mleku - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr Anna Wolańciuk
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 42
Wyświetleń: 945

KOMÓRKI SOMATYCZNE W MLEKU Komórki somatyczne są to: 1. Całe lub zniszczone komórki nabłonka pęcherzyków, przewodów i zatok mlecznych 2. składniki morfotyczne krwi i limfy głównie: - krwinki białe, czyli leukocyty w tym

Wykład - metody badań mleka, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr Anna Wolańciuk
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 77
Wyświetleń: 987

METODY BADAŃ MLEKA MIKROBIOLOGICZNA METODA DYFUZYJNA ZE SZCZEPEM TESTOWYM C 953 Podłoże; bulion, glukoza, agar-agar, purpura bromokrezolowa, przetrwalniki Bacillus stearothermophils (podłoże ma kolor niebieski). *Przetrwalniki termofilnego bezwzględnego

Wykład - metody oznaczania mleka i siary, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr Anna Wolańciuk
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 133
Wyświetleń: 2464

METODY OZNACZANIA MLEKA I SIARY Oznaczanie (metody)- bezpośrednie- polega na odparowaniu wody w łaźni wodnej, wysuszeniu w temp. 102 stopni C i wagowym ustaleniu pozostałości -pośrednie- obliczanie % zawartości s.m. na podstawie gęstości mleka i zawartości tłuszczu. Wzór Fleischmanna: %s.m.=1,2t+2...

Wykład - ocena mięsa, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr Anna Wolańciuk
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 49
Wyświetleń: 812

OCENA MIĘSA Ocena mięsa: Po badaniu i wykonaniu analiz urzędowych lekarz weterynarii w zależności od wyniku badania mięsa, dokonuje jego oceny: -zdatne do spożycia przez ludzi -warunkowo zdatne do spożycia przez ludzi, tj. po wykonaniu odpowiedniego zabiegu uzdatniającego -niezdatne do spożycia...

Wykład - oparzanie i skórowanie, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr Anna Wolańciuk
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 49
Wyświetleń: 2044

OPARZANIE I SKÓROWANIE Oparzanie tusz wieprzowych- usuwanie szczeciny Celem oparzania jest rozluźnienie struktury histologicznej naskórka, a tym samym osłabienie siły utrzymującej szczecinę w skórze właściwej. Przy usuwaniu szczeciny dopuszczal...

Wykład - przechowywanie mleka i siary, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr Anna Wolańciuk
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 7
Wyświetleń: 966

PRZECHOWYWANIE MLEKA I SIARY Mleko i siara (przechowywana osobno)- muszą być natychmiast schłodzone do temp. nieprzekraczającej 8 stopni C, w przypadku dziennego odbioru mleka 6 stopni C jeżeli odbiór nie odbywa się codziennie. 3. Chłodne warunki musza być zachowane w trakcie transportu a w momenc...

Wykład - przemiany endogenne mięsa, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr Anna Wolańciuk
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 77
Wyświetleń: 2310

Przemiany endogenne mięsa: -węglowodany -nukleotydy -białka -tłuszcze Glikogenoliza- przemiany węglowodanów: -węglowodany jako pierwsze wchodzą w reakcję po uboju i są punktem wyjścia dla przemian pozostałych składników -przemiany węglowo...