KOMÓRKI SOMATYCZNE W MLEKU
Komórki somatyczne są to:
1. Całe lub zniszczone komórki nabłonka pęcherzyków, przewodów i zatok mlecznych
2. składniki morfotyczne krwi i limfy głównie: - krwinki białe, czyli leukocyty w tym granulocyty (kwasochłonne, zasadochłonne, obojętnochłonne) oraz agranulocyty (limfocyty) -krwinki czerwone (erytrocyty) -w okresie siarowym spotyka się tzw. komórki kolastralne
Zmiany w składzie chemicznym mleka o podwyższonej liczbie komórek somatycznych:
-obniżenie suchej masy o ok. 1-3%
-ogólna zawartość białek nie ulega zmianie, bądź w niewielkim stopniu wzrasta
-zmniejsza się zawartość kazeiny z ok. 77% do ok. 68% a w chronicznych przypadkach do 50%
-zwiększa się 5-krotnie zawartość białek serwatkowych, a w szczególności albumin mleka i immunoglobin
-obniżenie zawartości tłuszczu o 0,5-1,5%
-obniżenie zawartości laktozy do ok. 4,3% a w ostrych stanach zapalnych nawet do 2%
-zmniejsza się koncentracja składników mineralnych, tj. wapnia o 35% fosfor o 30%, potas o 40%, witamin o 10-40%
-podwyższenie zawartości chlorków z poziomu 1,1g/l aż do 3g/l
-odczyn mleka jest obojętny lub lekko zasadowy, a kwasowość miareczkowa obniżona
Czynniki szkodliwe wpływające na wzrost liczby komórek somatycznych:
-brud, wilgoć, zimno lub przeciągi w oborze
-urazy mechaniczne wymienia
-drażnienia wymienia w wyniku niesprawnie działającej dojarki i popękanych wewnątrz gum strzykowych
-pustodój lub niedokładne wydojenie krowy
-niewygodne (zbyt krótkie) stanowisko w oborze
-wysoka temp. otoczenia
-złej jakości pasze
Wzrost LKS w mleku obserwuje się u krów:
-na krótko przed zasuszeniem
-po wycieleniu w czasie wytwarzania siary
-w czasie rui
-chorych na stany zapalne narządów rodnych
-cierpiących na schorzenia kończyn
-zarobaczonych
-żywionych złej jakości paszami
-przy braku dostatecznej ilości wody
-przy upałach letnich
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)