Wykład - metody oznaczania mleka i siary, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 119
Wyświetleń: 2422
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - metody oznaczania mleka i siary, sem IV - strona 1 Wykład - metody oznaczania mleka i siary, sem IV - strona 2 Wykład - metody oznaczania mleka i siary, sem IV - strona 3

Fragment notatki:

METODY OZNACZANIA MLEKA I SIARY
Oznaczanie (metody)- bezpośrednie- polega na odparowaniu wody w łaźni wodnej, wysuszeniu w temp. 102 stopni C i wagowym ustaleniu pozostałości -pośrednie- obliczanie % zawartości s.m. na podstawie gęstości mleka i zawartości tłuszczu.
Wzór Fleischmanna: %s.m.=1,2t+2,665 x 100(d-1)/d
Gdzie: t- tłuszcz w mleku w %, d- gęstość mleka
Metoda instrumentalna- polega na przygotowaniu próby i wstawieniu jej do aparatu.
Białko w mleku- metoda Walkera- zasada metody polega na zobojętnieniu 10ml mleka 0,1 N NaOH, wobec fenoloftaleiny (0,5ml) do uzyskania lekko różowego zabarwienia następnie dodaje się 2 ml formaliny.
x= ax*1,96 (a- ilość zużytego NaOH do miareczkowania, x-…)
Procentowa zawartość kazeiny w mleku: x=ax*1,5t
Skład chemiczny tłuszczu:
Metoda Gerbera- zastosowanie metody polega na odczytywaniu obojętności słupka tłuszczu wydzielonego przez wirowanie określonej ilości mleka, uprzednio zadanego stężonym kwasem siarkowym w celu rozpuszczenia otoczek kuleczek tłuszczowych kazeiny i innych białek.
Wykonywanie oznaczenia- mieszanina mleka, alkoholu izoamylowego i kwasu siarkowego wprowadza się do łaźni wodnej na 5-10 min, w temp. 65-70 stopni C. Następnie wirujemy przez 5 min. Po wirowaniu tłuszczomierz umieścić ponownie w łaźni wodnej w sposób i warunkach jak przed wirowaniem. Odczytać na skali % zawartość tłuszczu wg menisku dolnego.
Alkohol izoamylowy- ułatwia proces wydzielania tłuszczu, sprzyja rozgraniczeniu fazy wodnej i tłuszczowej.
Metody określania świeżości mleka- kwasowość czynna (pH)
- kwasowość potencjalna (miareczkowa)- wyrażona w stopniach kwasowości
-próba alizardowa
-próba na zagotowanie
-próby alkoholowe: pojedyncza, podwójna
Kwasowość czynna ph:
6,6-6,8 mleko świeże 6,8 mleko pochodzi od krów ze stanami zapalnymi wymion lub jest zafałszowane przez alkalizację lub rozwodnienie
Kwasowość miareczkowa (potencjalna)
6,0-7,5 -SH- mleko świeże 7,5 mleko zakwaszone

(…)

…- jest próbą barwną, połączenie kolorymetrycznej metody określania pH oraz miesza się alizę z mlekiem. Mleko świeże normalne - barwa liliowo-czerwona bez skłaczeń
Zasadowa - fioletowy
Kwaśne - żółty
Rodzaje zafałszowań mleka:
1. rozwodnienie mleka
2. zebranie tłuszczu (śmietany) lub dodanie mleka odtłuszczonego
3. zafałszowanie podwójne
4. dodatek substancji neutralizujących (zobojętniających) np. węglan sodu
… i sprzętu:
-wyjaławianie w ogniu (nad palnikiem)
-wyjaławianie w suchym, gorącym powietrzu (suszarka 170 stopni C przez 2 godziny)
-wyjaławianie w nasyconej parze wodnej pod ciśnieniem (autoklaw 1At, 120 stopni C przez 15-20min)
-wyjaławianie w parze bieżącej (aparat Kocha- 120 stopni C przez 1 godzinę)
-wyjaławianie przez gotowanie
-wyjaławianie przez promieniowanie UV
Badaniami mikrobiologicznymi ocenimy…
…. Podstawowe, pozwalające na rozwój większości bakterii o przeciętnych wymaganiach wzrostowych, np.-bulion odżywczy -agar odżywczy -żelatyna odżywcza
2. Wzbogacone służące do hodowli drobnoustrojów o znacznych wymaganiach odżywczych
3. Wybiórcze (selektywne) używane są do wyodrębnienia tylko określonych gatunków drobnoustrojów z materiału zakażonego inną florą.
4. Różnicujące znajdują zastosowanie…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz