To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
USTAWA środek spożywczy zafałszowany: -środek spożywczy, którego skład lub innewłaciwości zostały zmienione, akonsument nie został o tym poinformowany w sposób określony w art 45 oraz w przep wyd na podst art 50 -środek spożywczy w którym zostały wprowadzone zmiany miejsc mającena celu ukrycie jego rzeczywistego składu środek spożywczy zafałszowany -dodano do niego substancji zmnieniające jego skład lub obniżenie jego wartości odżywczych -odjęto składniki lub zmniejszono zawartość jednego lub kilka składników decydującuch o wartości odżywczej lub innej właściwości środka spożywczego -dokonano zabiegów, które ukryły jego rzeczywisty składnik lubnadały mu wyglądśrodka sożywczego -niezgodnie z prawdą podano jego nazwę, skład, datę, miejsce wpływając prZez to na bezpieczeństwo tego środka Barwnik annatto Ryż, jęczmień, mąka, siarczan VI wapnia, sól, barwnik piwo Woda, wodny ekstrakt z trujących jagód chleb Zaczyn i mąka niż pszenica masło Inny rodzaj tłuszczu czekolada Skrobia, ciastka, łój, mąka ziemniaczana kawa Palone ziarna, cykoria, marchew, gotowana końska wątroba Spożywcze produkty Pb i as Techniki stosowane do wykrywania zafałszowań żywności metody fizykochemiczne -izotopowe -spektralne -chromatografia z różnymi detektorami - techniki elektroforetyczne -metody immunologiczne ELISA -techniki wyk najnowsze osiągnięcia biologi molekularnej PCR -metody chemometryczne (matm stat) sposób analizy i interpretacji danych uzyskanych wybranymi technikami podstawowe metody wykrywania zafałszowań żywności -wykrycie obecności substancji „obcych” -stwierdzenie braku charakrystycznej (jednocześnie drogiego i nietypowego )składnika danego produktu -analityczny składnik (tzw profilu) produktu spożywczego (pełny składjakość i ilość) Immuno assay – do identyfikacji mięsa PCR- frakcjonowanie DNA ocena rodzaju mąki w chlebie microscopic – zaniczyszczeń w pieprzu SMF-NMR analiza miodu akacjowego z kasztanowca i miodu z lawend SNIF-NMR specyfic natural isotopic fraction measured by nucl ear magnetic resonanse szybkie testy immunochemiczne test ELISA Ridascreen Casein do jakościowego wykrywania kazeiny CIS do jakościowego bialka krowiego w owczym DUROTEST S test immunochromatograficzny do jakościowego wykrywania pszenicy innej niż durum w produktach z niej ORBIT wykrywa mięso wolowe PRIME mięso wieprzowe RIDAQUICK CIS jakościowe wykrywanie bialka krowiego w produktach z mleka owczego
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)