Zafałszowanie żywności - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 210
Wyświetleń: 1848
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Zafałszowanie żywności - wykład - strona 1 Zafałszowanie żywności - wykład - strona 2

Fragment notatki:

USTAWA  środek spożywczy zafałszowany: -środek spożywczy, którego skład lub innewłaciwości zostały zmienione, akonsument nie został o tym  poinformowany w sposób określony w art 45 oraz w przep wyd na podst art 50 -środek spożywczy w którym zostały wprowadzone zmiany miejsc mającena celu ukrycie jego rzeczywistego  składu środek spożywczy zafałszowany -dodano do niego substancji zmnieniające jego skład lub obniżenie jego wartości odżywczych -odjęto składniki lub zmniejszono zawartość jednego lub kilka składników decydującuch o wartości  odżywczej lub innej właściwości środka spożywczego -dokonano zabiegów, które ukryły jego rzeczywisty składnik lubnadały mu wyglądśrodka sożywczego -niezgodnie z prawdą podano jego nazwę, skład, datę, miejsce wpływając prZez to na bezpieczeństwo tego  środka Barwnik annatto Ryż, jęczmień, mąka, siarczan VI wapnia, sól,  barwnik piwo Woda, wodny ekstrakt z trujących jagód chleb Zaczyn i mąka niż pszenica masło Inny rodzaj tłuszczu czekolada Skrobia, ciastka, łój, mąka ziemniaczana kawa Palone ziarna, cykoria, marchew, gotowana  końska wątroba Spożywcze  produkty Pb i as Techniki stosowane do wykrywania zafałszowań żywności metody fizykochemiczne -izotopowe -spektralne -chromatografia z różnymi detektorami - techniki elektroforetyczne -metody immunologiczne ELISA -techniki wyk najnowsze osiągnięcia biologi molekularnej PCR -metody chemometryczne (matm stat) sposób analizy i interpretacji danych uzyskanych wybranymi  technikami podstawowe metody wykrywania zafałszowań żywności  -wykrycie obecności substancji „obcych” -stwierdzenie braku charakrystycznej (jednocześnie drogiego i nietypowego )składnika danego produktu -analityczny składnik (tzw profilu) produktu spożywczego (pełny składjakość i ilość) Immuno assay – do identyfikacji mięsa PCR- frakcjonowanie DNA ocena rodzaju mąki w chlebie microscopic – zaniczyszczeń w pieprzu  SMF-NMR  analiza miodu akacjowego z kasztanowca i miodu z lawend SNIF-NMR  specyfic natural isotopic fraction measured by nucl ear magnetic resonanse szybkie testy immunochemiczne  test ELISA  Ridascreen Casein do jakościowego wykrywania kazeiny CIS do jakościowego bialka krowiego w owczym DUROTEST S test immunochromatograficzny do jakościowego wykrywania pszenicy innej niż durum w  produktach z niej  ORBIT wykrywa mięso wolowe PRIME mięso wieprzowe RIDAQUICK CIS jakościowe wykrywanie bialka krowiego w produktach z mleka owczego ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz