PRZECHOWYWANIE MLEKA I SIARY
Mleko i siara (przechowywana osobno)- muszą być natychmiast schłodzone do temp. nieprzekraczającej 8 stopni C, w przypadku dziennego odbioru mleka 6 stopni C jeżeli odbiór nie odbywa się codziennie.
3. Chłodne warunki musza być zachowane w trakcie transportu a w momencie dotarcia do zakładu przeznaczenia temp. mleka i siary = 10 stopni C
4. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego nie muszą przestrzegać wymogów dotyczących temp. o których mowa Pt. 2 i 3 pod warunkiem:
a) mleko jest przeznaczone w ciągu 2 godzin nie trzeba chłodzić.
B) HIGIENA PRACOWNICZA
1. Osoby muszą nosić odpowiednie, czyste ubrania
2. Osoby muszą utrzymywać wysoki poziom czystości osobistej, odpowiednie udogodnienia muszą być dostępne obok miejsca dojenia w celu umożliwienia osobom i dokonującym dojenia.
Kryteria dotyczące surowego mleka krowiego:
-liczba komórek somatycznych (na mt
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)