Biologiczne podstawy produkcji zwierzęcej - bydło

Nasza ocena:

3
Pobrań: 700
Wyświetleń: 3976
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Biologiczne podstawy produkcji zwierzęcej - bydło - strona 1 Biologiczne podstawy produkcji zwierzęcej - bydło - strona 2 Biologiczne podstawy produkcji zwierzęcej - bydło - strona 3

Fragment notatki:



Chów bydła polega na utrzymywaniu bydła dla produkcji mleka lub mięsa a często jednocześnie mleka i mięsa. Podstawowym celem chowu bydła jest uzyskanie produkcji towarowej.
Hodowla bydła polega na stałym doskonaleniu założeń genetycznych zwierząt, dzięki czemu oprócz produktów podstawowych otrzymuje się wartościowy materiał hodowlany (jałówki, buhajki) sprzedawany po wysokich cenach. Hodowla bydła jest zatem bardziej skomplikowana niż jego chów. W hodowli niezbędne jest prowadzenie dokumentacji hodowlanej, dokonywanie oceny użytkowości zwierząt, stosowanie inseminacji, ostrej selekcji i właściwego doboru buhajów do kojarzenia z krowami.

Cykl produkcyjny i reprodukcyjny
Cykle produkcyjny i reprodukcyjny u bydła są ze sobą ściśle związane w czasie i przebiegają w okresie od jednego wycielenia krowy do jej następne­go wycielenia, tj. w tzw. okresie międzywycieleniowym (OMW).
Gdy długość wszystkich okresów w cyklach produkcyjnym i reprodukcyj­nym jest optymalna, to okres międzywycieleniowy trwa około 365 dni.
W cyklu produkcyjnym czas trwania poszczególnych okresów może się zmieniać w stosunkowo dużym zakresie. Skrócenie okresu zasuszenia spowo­duje wydłużenie laktacji (jeśli OMW wynosi 365 dni), ale konsekwencje takie­go postępowania (zmniejszenie wydajności mlecznej) trzeba będzie ponieść w następnej laktacji. Z kolei wydłużenie okresu zasuszenia spowoduje skróce­nie laktacji. W cyklu reprodukcyjnym okresem o stałej długości jest okres cią­ży, a zmieniać się może czas trwania okresu międzyciążowego. Długość okre­su międzyciążowego w cyklu reprodukcyjnym wpływa bezpośrednio na dłu­gość cyklu produkcyjnego.

Chów i hodowla bydła
Chów bydła polega na utrzymywaniu bydła dla produkcji mleka lub mięsa a często jednocześnie mleka i mięsa. Podstawowym celem chowu bydła jest uzyskanie produkcji towarowej.
Hodowla bydła polega na stałym doskonaleniu założeń genetycznych zwierząt, dzięki czemu oprócz produktów podstawowych otrzymuje się wartościowy materiał hodowlany (jałówki, buhajki) sprzedawany po wysokich cenach. Hodowla bydła jest zatem bardziej skomplikowana niż jego chów. W hodowli niezbędne jest prowadzenie dokumentacji hodowlanej, dokonywanie oceny użytkowości zwierząt, stosowanie inseminacji, ostrej selekcji i właściwego doboru buhajów do kojarzenia z krowami.
Produkty uzyskiwane z chowu bydła można podzielić na dwie grupy:
1. produkty zasadnicze, stanowiące główny cel chowu bydła: mleko
mięso
produkty te stanowią główne źródło białka zwierzęcego w żywieniu ludzi
2. produkty uboczne
obornik (nawóz)
skóra (przemysł garbarski),
rogi i racice (produkcja klejów)
podpuszczka (enzym do produkcji serów podpuszczkowych np. tzw. serów żółtych)
Typ użytkowy - zespół dziedzicznych cech morfologicznych i fizjologicznych pozwalający na użytkowanie zwierząt w określonym, najbardziej ekonomicznie uzasadnionym kierunku. typ mięsny (typ konstytucyjny trawienny) - kształt tułowia w przekroju podłużnym zbliżony jest do prostokąta (budowa beczułkowata), głowa jest krótka, szeroka, szyja krótka, dobrze umięśniona, klatka piersiowa głęboka, mocno wysklepiona, jednakowej szerokości na całej długości, żebra ustawione prostopadle w stosunku do kręgosłupa, skóra gruba, mało przesuwalna na skutek obfitej tkanki tłuszczowej podskórnej, wymię małe, bardzo słabo rozwinięte (krowy tego typu dają tyle mleka ile potrzeba na wykarmienie cielęcia), dobre umięśnienie (zwłaszcza grzbietu i zadu), profil zadu wypukły. Mniejsza intensywność przemiany materii. Szybki

(…)

… lub stopniowo zmniejsza laktację. utrzymanie laktacji jest również warunkowane kontynuacją bodźców ssania (doju). W czasie ssania powstające w mechanoreceptorach strzyków impulsy, biegną szlakami nerwowymi podwzgórza i pobudzają sekrecję hormonów.
Pozyskiwanie mleka
W opróżnianiu gruczołu mlekowego istotną rolę odgrywa drugi hormon przysadki mózgowej - oksytocyna. Proces uwalniania mleka zachodzi w wyniku…
…, które za pośrednictwem rdzenia kręgowego przenoszone są do przysadki mózgowej, która zaczyna wydzielać oksytocynę. Oksytocyna dostaje się za pośrednictwem krwi do wymienia, gdzie powoduje skurcz komórek mięśniowo-nabłonkowych (włókien mięśni gładkich wokół pęcherzyków mlekotwórczych), wzrost ciśnienia wewnętrznego w pęcherzykach a w konsekwencji wyciśnięcie mleka do kanalików zbiorczych, a dalej przewodów i zatok…
… pod wpływem odruchów warunkowych wywołanych podnietami czuciowymi, optycznymi i akustycznymi. Po 20-60 sekundach od zadziałania tych podniet wydzielana jest oksytocyna, której czas działania wynosi od 6 do 8 minut, w tym czasie dój powinien być zakończony. Gdy bodźce są niekorzystne (ból, strach, zimna woda do mycia wymion itp.), następuje hamowanie odruchu uwalniania mleka. Z przysadki mózgowej do krwi…
… dojrzewania płciowego oraz pod wpływem hormonu pęcherzyka jajnikowego w trakcie kolejnych cykli płciowych, a właściwy rozwój - w czasie ciąży. Do pełnego rozwoju gruczołu mlekowego potrzebne są następujące hormony: estrogenne i progesteron (prod. przez ciałko żółte i łożysko), prolaktyna (prod. przez przysadkę mózgową), insulina (prod. przez trzustkę) i glikokortykoidy (prod. przez nadnercze).
Zasadniczą…
… przed mrozem lub promieniami słonecznymi.
Istotny wpływ na zawartość składników mleka ma zdrowotność gruczołu mlekowego. Najczęściej występującym schorzeniem krów są stany zapalne wymion (mastitis). Choroba wymienia powoduje następujące straty:
- zmniejszenie wydajności mleka z chorego wymienia o 10-20%, - zmniejszenie procentu tłuszczu, kazeiny i cukru w mleku,
- konieczność przeznaczania większej liczby…
… i jego zamiennikami z rosnącym udziałem pasz stałych
okres żywienia wyłącznie paszami stałymi
Cielę bezpośrednio po urodzeniu może pobierać tylko siarę. Przed pobra­niem siary układ pokarmowy nie wykazuje jeszcze aktywności fizjologicznej, brak perystaltyki jelit i wydzielania soków trawiennych. W przewodzie pokar­mowym zalega śluz, który będzie wydalony jako pierwszy kał zwany smółką. Skład siary różni się znacznie…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz