BPPZ - bydło

Nasza ocena:

5
Pobrań: 1169
Wyświetleń: 5915
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
BPPZ - bydło - strona 1 BPPZ - bydło - strona 2 BPPZ - bydło - strona 3

Fragment notatki:

10 stron zeskanowanych notatek z przedmiotu "Biologiczne podstawy produkcji zwierzęcej" z bloku: BYDŁO prowadzonego dla studentów Technologii żywności i Żywienia człowieka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
W materiale znajdują się następujące zagadnienia:
- opis typów użytkowych bydła (mięsny, mleczny, kombinowany, wszechstronnie użytkowy, roboczy),
- produkty uzyskiwane z chowu bydła,
- ocena pokroju,
- budowa fizjologiczna i ocena wymienia,
- cykl produkcyjny i reprodukcyjny,
- dój i pozyskiwanie mleka (zabiegi przed- i poudojowe, dój ręczny, dój mechaniczny),
- żywienie bydła,
- ocena wartości rzeźnej i podział półtuszy wołowej.
Dodatkowo w notatce znajduje się wyjaśnienie pojęć: chów, hodowla, typ użytkowy.
                     ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz