OCENA MIĘSA
Ocena mięsa:
Po badaniu i wykonaniu analiz urzędowych lekarz weterynarii w zależności od wyniku badania mięsa, dokonuje jego oceny:
-zdatne do spożycia przez ludzi
-warunkowo zdatne do spożycia przez ludzi, tj. po wykonaniu odpowiedniego zabiegu uzdatniającego
-niezdatne do spożycia przez ludzi
Weterynaryjne badanie poubojowe obejmuje:
-oględziny poddanego ubojowi zwierzęcia oraz jego narządów
-omacywanie narządów wewnętrznych, nacinanie niektórych narządów wewnętrznych i węzłów chłonnych
-badanie konsystencji, zabarwienia, zapachu tuszy oraz smaku w uzasadnionych przypadkach
-badanie na obecność wągrów u świń i przeżuwaczy
-badanie w kierunku nosacizny zwierząt jednokopytnych
-badanie na włośnie mięsa świń, nutrii, koni
-w razie konieczności badania laboratoryjne
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)