Wykład - oparzanie i skórowanie, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 70
Wyświetleń: 2065
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - oparzanie i skórowanie, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

OPARZANIE I SKÓROWANIE
Oparzanie tusz wieprzowych- usuwanie szczeciny
Celem oparzania jest rozluźnienie struktury histologicznej naskórka, a tym samym osłabienie siły utrzymującej szczecinę w skórze właściwej.
Przy usuwaniu szczeciny dopuszczalne jest również stosowanie preparatów chemicznych, pod warunkiem, że po ich zastosowaniu tusze zostaną opłukane wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi.
Czas oparzania zanurzeniowego wynosi 3-4 min, w temp wody 63-65 stopni C. Wodę w oparzelniku wymienia się nie rzadziej niż raz dziennie, przy oparzaniu kondensacyjnym temp pary w tunelu wynosi 60-62 stopnie C.
Skórowanie i oddzielanie kończyn:
Po uboju bydło, cielęta, owce, kozy i konie niezwłocznie skóruje się. Proces skórowania składa się z trzech faz:
-rozkroju skóry
-ręcznego skórowania odcinków do których nie można zastosować urządzeń mechanicznych (głowa, kończyny)
-oraz mechanicznego ściągania skóry z odcinka grzbietowego
W trakcie skórowania oddzielana jest głowa i kończyny. Głowa odcinana jest pomiędzy kością potyliczną, a kręgiem szczytowym, natomiast kończyny przednie oddzielane są w stawie nadgarstkowym zaś tylne w stawie skokowym.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz