SUBSTANCJE HAMUJĄCE
Naturalne substancje hamujące znajdujące się w mleku:
Laktoferyna
Laktoperoksydaza
Lizozym
Aglutyniny
laktotransfeyny
W mleku spotyka się obce związki chemiczne, takie jak pozostałości leków, środków myjących i dezynfekujących, przenikające ze środowiska. Obecnie wśród substancji hamujących wyróżnia się: - antybiotyki, dostające się do mleka przez organizm krowy, oraz - substancje sanitujące (środki myjące, dezynfekujące i konserwanty)
Hamują one wzrost wskaźnikowych szczepów bakterii, stad ich ogólna nazwa - substancje hamujące (sh). Antybiotyki i inne leki weterynaryjne stosuje się w celach leczniczych i profilaktycznych. Skutkiem ich niewłaściwego podawania, zwłaszcza nie przestrzegania okresu karencji, jest obecność leków w produktach pochodzenia zwierzęcego. *Pobieranie z pożywieniem, nawet śladowych ilości antybiotyków prowadzi najczęściej do reakcji alergicznych. Dochodzi również do zakłócenia równowagi mikroflory przewodu pokarmowego oraz uodpornienia się drobnoustrojów na antybiotyki stosowane w lecznictwie. *Obecność tych substancji w mleku jest również przyczyną strat ekonomicznych w przemyśle mleczarskim, w wyniku hamowania przez nie procesów fermentacyjnych.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)